Ličko-senjska županijaEuropa

Državni tajnik Majdak otvorio 8. Smotru konja u Krivom Putu

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak je u subotu, 19. lipnja 2021. godine, u nazočnosti izaslanice župana Ličko-senjske županije Ane Stilinović-Rukavine, izaslanika župana Primorsko-goranske županije Dalibora Šoštarića i predsjednika Konjičkog kluba “Ana” Jure Turine otvorio 8. Smotru konja Krivi Put 2021.


Riječ je o manifestaciji koja se održava u cilju očuvanja izvornih pasmina konja te očuvanja ruralnog prostora Ličko senjske županije, a na kojoj je ove godine izloženo 55 grla iz Ličko-senjske županije, Primorsko-goranske i Istarske županije.

„Opsežnu novčanu potporu držateljima izvornih i zaštićenih pasmina konja i magaraca Ministarstvo poljoprivrede osigurava sredstvima Operacije 10.1.9. iz Programa ruralnog razvoja, putem koje je u Ličko-senjskoj županiji isplaćeno 20,8 milijuna kuna za 303 korisnika. Veseli me što posljednjih godina broj kopitara u Hrvatskoj kontinuirano raste, na godišnjoj razini od 1,5 do 5,5 posto. Pozitivan trend nastavio se i u 2020. godini kada je u Središnjem registru kopitara RH registrirano 25.795 konja, pri čemu uzgoj hladnokrvnih konja, koji je dominantan u Lici, čini 57 posto cjelokupne populacije konja“, izjavio je ovom prilikom državni tajnik Majdak te istaknuo kako Ministarstvo poljoprivrede podupire i uzgoj toplokrvnih konja i konjičkog sporta putem Nacionalnog programa poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine i uzgojne tipove konja u RH, za što je iz državnog proračuna u novom programskom razdoblju osigurano 6,2 milijuna kuna.

O uspješnosti Programa koji se provodi od 2015. godine, govori činjenica da je ukupni broj grla obuhvaćenih pasmina porastao od 2,5 do 3,7 posto, broj ždrebadi povećan za više od 18 posto, dok je ukupni broj rasplodnih grla povećan 8 posto za rasplodne pastuhe i gotovo 16 posto za rasplodne kobile.

Također, unaprjeđenju cjelokupnog sektora hrvatskog konjogojstva doprinosi Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja vrijedan 2,5 milijuna kuna, Program potpore za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva vrijedan 5,9 milijuna kuna, Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru stočarstva u 2020. godini kroz koji je osigurano 500 tisuća kuna u konjogojstvu te uvrštavanje sektora konjogojstva u sustav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close