Poljoprivreda

MUP upozorava vozače traktora: “Zbog ovog ćete platiti i 6600 eura kazne!”

Kreće lijepo vrijeme, a s njim i poljoprivredni radovi koji će na prometnice ‘izvući’ traktore i radne strojeve. Pa je MUP u pozvao sve građanje koji ih koriste na pojačan oprez u prometu.


Radi sigurnosti vozača ove skupine vozila, ali i ostalih sudionika u prometu, vozači traktora trebaju voditi računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti uređaja za zaustavljanje i za osvjetljavanje vozila“, priopćila je policija te je iznijela i podatke o kaznama koje čekaju sve one koji nepropisno koriste spomenuta vozila

Naime, za vožnju neregistriranog traktora novčana kazna iznosi 90 eura, dok je za neosigurani traktor propisana novčana kazna u iznosu od 660 do 6600 eura.

Također, prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama, podsjećaju vozače da ne smiju skidati s traktora kabinu ili zaštitni okvir te da prilagode način vožnje konfiguraciji terena (nagib, nizbrdica) kako ne bi došlo do prevrtanja traktora. Podsjećaju i da se u slučaju nepravilnog rada sustava za mijenjanje brzina, ne koriste nizbrdice kako bi traktore ”ubacili” u niže ili više brzine.

Na traktorskim priključcima nije dozvoljen prijevoz osoba. U prikolicama gdje je to dopušteno, prevoziti se može najviše pet osoba, s time da ne smiju stajati ili sjediti na stranicama prikolice. Prilikom uključenja na kolnik sa zemljanih i sličnih površina s kotača treba obavezno ukloniti blato kako se ne bi ugrožavala sigurnost drugih sudionika u prometu. Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom. Naime, sukladno članku 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač je dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 130 eura za sudionika u prometu na cesti, dok je za prekršaj pravne ili fizičke osobe-obrtnika određena novčana kazna u iznosu od 660 do 1990 eura”, upozorava policija.

Kako bi se prevenirale prometne nesreće policija najavljuje da će u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti sljedećem:
• uključivanju traktora, priključnih vozila i radnih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom kako bi se spriječilo nanošenje zemlje na kolnik
• isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana
• označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacije
• smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta.

Napominjemo da je dužnost svih vozača traktora da prije uključivanja u promet očiste blato kako ga ne bi traktorom nanijeli na kolnik i time ugrozili sigurnost ostalih sudionika u prometu.Upućujemo apel i svim ostalim vozačima na potrebu povećanog opreza zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu, obzirom da su ta vozila puno sporija od ostalih te se stoga mnogi vozači odlučuju na nepropisna pretjecanja što vrlo često dovodi do prometnih nesreća”, ističe MUP.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close