Događanja

Sutra u Senju predstavljanje knjige “Potonulo blago Jadrana”

Gradski muzej Senj poziva na promociju knjige Danijela Frke “Potonulo blago Jadrana” i prigodnu izložbu u POU M. C. Nehajeva Senj u petak, 26. travnja s početkom u 19,00 sati.


Autor Danijel Frka, jedan od najvećih ronilačkih autoriteta te, među ostalim, stručnjak za novovjeke olupine, nagrađivani pomorski fotograf, povjesničar i česti sudionik znanstvenih ekspedicija, napisao je novo sveobuhvatno antologijsko izdanje “Potonulo blago Jadrana”.

Ova senzacionalna monografija na 590 stranica opisuje i ilustrira ukupno 75 zarona na najvažnije olupine s dna Jadrana, od Savudrije do Prevlake.

Knjiga je podijeljena na poglavlja po geografskoj lokaciji olupina. Svaka olupina predstavljena je uvodnom ilustracijom ili fotografijom na dvije stranice s osnovnim podacima i korisnim informacijama vezanim za ronjenje. Slijedi tekst s fotografijama kroz koje je prikazana njena povijest, način kako je dospjela na morsko dno te njeno današnje stanje. Težište nove knjige je na novovjekim olupinama i potonulim borbenim zrakoplovima te pokojim antičkim nalazištem, a sadrži i povijest o svakoj olupini kao “vremenskoj kapsuli”, priču zapisanu za budućnost koja ostaje dio atraktivnog mozaika blaga Jadrana.

Oduvijek sam smatrao da podmorje Jadrana s potonulim olupinama predstavlja jedinstven hrvatski podmorski muzej. Zato je namjena ove knjige da bude Vašim vodičem kroz jedan dio tog hrvatskog podmorskog muzeja, da kod Vas probudi osjećaj ponosa na bogatu povijesnu i kulturnu baštinu koju imamo u podmorju našeg Jadrana, ali iznad svega, da upozori na potrebu čuvanja i kvalitetnog vrednovanja tog podmorskog blaga. “Potonulo blago Jadrana” je mali, ali konkretan prilog osnaženju hrvatske pomorske orijentacije, koji otvara vrata domaćim i stranim turistima – roniocima, posjetiteljima hrvatskog podmorskog muzeja, kako bi uživo mogli razgledati to naše blago. No za razliku od klasičnih muzeja u kojima su eksponati zaštićeni staklenim vitrinama pa nikome ne pada na pamet da iz njih nešto otuđi, u podmorskom muzeju razni suveniri su nadohvat ruke, pa je na savjesti voditelja ronjenja kao i svakog posjetitelja da se njihova posjeta ograniči isključivo na razgledavanje, fotografiranje i snimanje. Jačanje kolektivne svijesti o potrebi očuvanja naše podmorske baštine treba biti zadatak svakog ronioca koji posjećuje olupine.” – Danijel Frka

 

Izvor / Foto: Gradski muzej Senj

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close