LikaVijesti

Tužiteljstvo se žali na presudu ličkom nasilniku: “Kazna je preblaga”

Kazna zatvora od 15 godina je preblaga za Juru Markovića, Gospićanina kojega je Županijski sud u Karlovcu proglasio krivim zbog četiri kaznena djela – smatra to Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu, pa je uložilo žalbu na takvu odluku karlovačkog Županijskog suda, piše Jutarnji.hr.


Karlovački sud u tih je 15 godina obuhvatio Jurin pokušaj teškog ubojstva supruge N.M. (29), pokušaj ubojstva njezina ljubavnika N.V. (23) te još dva kaznena djela prema supruzi, prijetnju ubojstvom i protupravno oduzimanja slobode. Karlovačko tužiteljstvo smatra da je i pokušaj ubojstva 23-godišnjeg mladića teško, a ne “obično” kazneno djelo, a navode kako je sud bezrazložno Juri po svim stavkama dao minimalne kazne.

Jure je nepravomoćno osuđen jer je “22. kolovoza 2022., na području Gospića, iako su mu bile izrečene mjere udaljenja iz doma i zabrane približavanja tada 27-godišnjoj supruzi koju je prethodno ponižavao i prijetio joj, kao i mjera zabrane približavanja tada 21-godišnjem oštećeniku, u cilju da ih usmrti, 21-godišnjem oštećeniku zadao ubodne rane u predjelu prsišta, a zatim i više ubodnih rana supruzi. Prvostupanjskom presudom je utvrđeno da im je nanio osobito teške ozljede čiji je smrtni ishod izbjegnut pravovremenom medicinskom intervencijom”. Isto tako, pet dana ranije je suprugu zatočio te joj prijetio ubojstvom.

Sud je Juri izrekao 10 godina kazne za pokušaj ubojstva supruge, pet godina za pokušaj ubojstva mladića, šest mjeseci za prijetnju, te jednu godinu za protupravno oduzimanje slobode, odnosno jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora.

“Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je žalbu zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i bitne povrede kaznenog zakona na dio presude u kojem je optuženik oglašen krivim zbog kaznenog djela ubojstva u pokušaju na štetu 21-godišnjeg oštećenika. Naime, prvostupanjski sud je zaključio da u odnosu na inkriminaciju pokušaja teškog ubojstva iz drugih niskih pobuda, kako ga se optužnicom teretilo, tijekom postupka ta kvalifikatorna okolnost nije dokazana, pa je optuženika oglasio krivim za osnovno kazneno djelo ubojstva u pokušaju, što državno odvjetništvo smatra pogrešno utvrđenim, čime je počinjena i bitna povreda kaznenog zakona. Žalba je podnesena i zbog odluke suda o kazni. Državno odvjetništvo smatra neprihvatljivim utvrđivanje zatvorskih kazni optuženiku za svako pojedino kazneno djelo u trajanju koje je zakonom utvrđeno kao minimalno trajanje, kao i preblagu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od petnaest godina, jer tako izrečena kazna zatvora nije primjerena ni osobi optuženika, niti se njome pokazuje dovoljan stupanj društvene osude za ovako teška kaznena djela”, navode u žalbi.

 

Izvor: Jutarnji list | Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close