Politika

Hoće li Lika imati svog zastupnika u Saboru? Evo kako su prošli kandidati iz LSŽ

PREFERENCIJALNI GLASOVI U 7. IZBORNOJ JEDINICI

U sedmoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća cijelu Karlovačku i Ličko-senjsku te dijelove Zadarske, Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije, biračima je bilo ponuđeno 16 lista i ukupno 224 kandidata.


Glasovalo je 59,08 posto birača, a prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo jutros objavilo, pet lista u ovoj izbornoj jedinici dobiva saborske mandate.

Riječ je o Hrvatskoj demokratskoj zajednici, SDP-ovoj koaliciji Rijeke pravde, Domovinskom pokretu, Možemo! i Mostu.

U sedmoj izbornoj jedinici uvjerljivo je pobijedila Hrvatska demokratska zajednica za koju je glasalo 41,30 posto birača.

Ernest Petry, peto ime na HDZ-ovoj listi, dobio je 2.989 preferencijalnih glasova odnosno 3,71  posto. Ivan Dabo iz Novalje, četrnaesto ime na HDZ-ovoj listi za 7. izbornu jedinicu, dobio je 1780 glasova odnosno 2,21 posto.

SDP-ova koalicija Rijeke pravde je druga u 7. izbornoj jedinici s 25,36 posto glasova birača. Krešimir Čulinović s Plitvičkih Jezera, 11. ime na listi, dobio je 328 glasova odnosno 0,66 posto.

Na trećem mjestu su Domovinski pokret i partneri za koje je glasalo 8,64 posto birača. Deveto ime na listi Domovinskog pokreta, Sonja Babić iz Korenice, osvojila je 163 glasa odnosno 0,96 posto.

Na četvrtom mjestu je Možemo s 6,93 posto glasova birača, lista koja nema kandidata iz Like.

Peta i posljednja stranka iz 7. izborne jedinice koja prema privremenim rezultatima osvaja mandat su Most i partneri za koji je glasalo 6,61 posto birača. Anamarija Jurković iz Otočca, 4. kandidat na listi Mosta za 7. izbornu jedinicu, ima 372 glasa odnosno 2,88 posto, a Hrvoje Bezjak iz Svetog Jurja, peto ime na listi, ima 294 glasa odnosno 2,28 posto.

Među strankama koje ostaju ispod izbornog praga su platorma Fokus i Republika, Hrvatska stranka prava, Socijaldemokrati i Umirovljenici zajedno.

Goran Bukovac, 2 ime na listi Fokusa i Republike, osvojio je 677 glasova odnosno 21,07 posto, a Viktorija Rogić, koja je peta na listi, 50 glasova odnosno 1,55 posto. Četrnaesto ime na listi, Danijel Tušak iz Gospića, osvojio je 344 glasa odnosno 10,70 posto.

Maria Čaćič iz Gospića, četvrta na listi Hrvatske stranke prava, osvojila je 166 glasova odnosno 6,19 posto, a Perušićanin Josip Žarak, dvanaesti na listi, 37 glasova odnosno 1,38 posto.

Tomislav Zrinski iz Senja, treći kandidat na listi Socijaldemokrata ima 69 glasova odnosno 5,09 posto, a Josip Milinković iz Kaniže, četvrto ime na listi Umirovljenici zajedno, osvojio je 133 glasa odnosno 2,57 posto.

Treba napomenuti da se radi o privremenim rezultatima. Obrađeno je 99,91 posto biračkih mjesta, a kako sada stvari stoje, čini se da će Lika imati samo jednog zastupnika u novom sazivu Hrvatskog sabora

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close