HrvatskaVijestiEuropa

Hrvatska je prva država članica EU koja istodobno uvodi Europsku iskaznicu i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom

U sklopu projekta MOSI – ”Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti” u manje od mjesec dana na adrese više od 105 tisuća osoba s invaliditetom isporučene su Europske i Nacionalne iskaznice, a onim OSI koji ostvaruju pravo isporučene su i Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom, sve temeljem novog Zakona o povlasticama u prometu i uspostavljenog kompleksnog IT sustava.


U potpunosti digitaliziran sustav dodjele povlastica u okviru ovog projekta znači da se odsad prava na izdavanje isprava dodjeljuju automatski, sukladno zakonskim kriterijima, a isprave se izravno šalju na adresu prebivališta korisnika u Hrvatskoj, bez potrebe za obilaženjem šaltera. Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta.

Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta. Pritom, Hrvatska je prva država članica EU koja istodobno uvodi Europsku iskaznicu i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom. Nositelji Europske iskaznice za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj tako ostvaruju pogodnosti za nacionalne parkove Kornati, Krka i Brijuni, parkove prirode Lonjsko polje, Papuk i Žumberak – Samoborsko gorje,  Arheološki muzej u Splitu, Centar za kulturu Histrionski dom, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Tehnički muzej Nikola Tesla.

Europskom parkirališnom kartom ostvaruje se pravo na parkiranje diljem EU-a na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti. Važeći dokumenti, rješenja i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024.

Podsjetimo, jedan od temelja ovog projekta je postojanje Registra osoba s invaliditetom koji se u skladu sa zakonom vodi u HZJZ-u. Za izdavanje svih navedenih javnih isprava osobama koje zadovoljavaju kriterije potrebni su potpuni podaci u Registru osoba s invaliditetom (ROI).

Za više informacija posjetite mosi.akd.hr, Facebook stranicu Povlastice osoba s invaliditetom (Staviti link) ili kontaktirajte korisničku službu AKD-a pozivom na 0800 0440 ili e-mailom na [email protected]. Projekt MOSI, financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, predstavlja investiciju vrijednu više od dva milijuna eura.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close