KolumneSvemu unatoč

Siromašni tesar iz Nazareta, zaštitnik Hrvatske

Sveti Josip, Marijin zaručnik, zauzima posebno mjesto u životu Katoličke Crkve. Papa Pio IX. proglasio ga je 1870. godine njezinim zaštitnikom i zaštitnikom od sumnje i oklijevanja, kao i zagovornikom za sretnu smrt. Prema katoličkoj predaji, smatra se da je umro na rukama Isusa i Marije i zbog toga je primjer pobožnog vjernika koji prima milost u trenutku smrti. Zagovornik je obitelji, očeva, trudnica, bolesnih, umirućih, putnika i radnika. Svetkovina svetoga Josipa slavi se 19. ožujka. Proglašen je zaštitnikom Kanade, Meksika, J. Koreje, Perua, Kine, Vijetnama, Austrije, Belgije. Hrvatski sabor proglasio ga je zaštitnikom Hrvatske 1687. godine. Proglašen je i zaštitnikom grada Karlovca u kojem se nalazi Nacionalno svetište svetoga Josipa.

U Evanđelju po Mateju opisan je kao pravedan, u grčkom izvorniku riječju dikaios koja označava ispravnu i poštenu osobu. Njegova se pravednost očituje u razboritosti, strpljivosti, razumijevanju i milosrđu, vrlinama koje su itekako potrebne u suvremenom svijetu. U Josipu možemo prepoznati pravednika koji sve čini kako bi izvršio svoje građanske obaveze kad ide na popis, ali i vjerske kad prikazuje sina u Hramu. Tko želi uzeti svetoga Josipa za uzor, ne može izbjegavati plaćanje poreza, zakidati svoju tvrtku ili kao poslodavac svoje radnike, ne može zanemarivati potrebe društva i siromašnih. Ne bi se smio oglušiti na poziv da odlučivanjem na izborima vodi brigu o svojoj domovini.

Sveti Josip, koji je u evanđeljima prikazan kao sporedan lik, svoju pravednost ne razglašava, kao da već unaprijed živi ono što će Isus poučavati: “Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide”. Svojim primjerom nas izaziva na herojski čin svjedočenja Božje prisutnosti u bešćutnom svijetu u kojem se priznaje samo uspjeh i prva mjesta.

Hrvatski sabor neće mu odati počast, ali će on moliti za zastupnike, posebno za one koji u trenutcima podizanja ruku stranačku stegu stavljaju iznad savjesti i vjernosti Bogu.

 

 

 


 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Povezane objave

Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close