KolumneIntegralne muesli

Siječanjska depresija? Ne bih, hvala!

Praznici su završili. Adventske kućice su zatvorene, gradske lampice su se ugasile. Od zimskih radosti ostao je ponegdje tek bijeli pokrivač i snježne temperature. Ulice su uglavnom prazne, svi žure kako bi što prije stigli na toplo. Prosinac je bio rezerviran za mnoga druženja i okupljanja. Naravno, mnogi su se novčanici ispraznili. Možda je to razlog zbog kojega kažu da je siječanj depresivan mjesec. Ovo je ono doba godine kada se svi polako vraćaju u svoju kolotečinu.

Ipak, depresija ne mora biti naš gost ukoliko je ne želimo. Kod mene je situacija takva da mi je za izlaske prehladno. Mrak pada u popodnevnim satima pa nemam baš volju za skitnje i šetnje. Što bih trebala kod sebe promijeniti da izađem iz kolotečine na koju sam se navikla? Odlučila sam u svoj život uvesti neka nova pravila, a isto bih to savjetovala i svima onima koji se u siječnju puno mrgode.

Prvo pravilo: Jednom tjedno na slobodno jutro obujte svoje tenisice. Nabacite na sebe par slojeva odjeće. Kapa, šal, rukavice i akcija. Izađite iz kuće i bar sat vremena provedite u šetnji. Oni koji mogu trčati neka trče, oni koji ne mogu neka brzo hodaju. Ako nemate društvo, idite sami. Pritom ne zaboravite duboko disati. Jednom tjedno bi svatko trebao prošetati, zagrijati mišiće i pustiti zimski zrak u pluća. Vjerujte mi, kući se vraćate s osmijehom.

Drugo pravilo: Film je uvijek dobra ideja, pogotovo kad je vani mrak, kad je hladno i dosadno. Napravite kino u svojoj dnevnoj sobi. Pojačajte zvučnike, ispecite kokice. Zavalite se i opustite! Ako više volite knjige, onda zapalite mirisnu svijeću, skuhajte si čaj i izgubite se u čarobnim koricama koje držite u ruci.

Treće pravilo: Više neobaveznih druženja. Ako već ne izlazimo, možemo organizirati kućna druženja. Pozovite svoje najbolje prijatelje doma na večeru. Ispecite kroasane, bruskete, ispecite pizzu! Skuhajte puding. Otvorite vino ili kupite pivu. Možete piti i vrući čaj s rumom. Igrajte društvene igre i smijehom izmamite one dobre suze.

U filmu „Vrtlog života“ Lester Burnham (Kevin Spacey) kaže:

Odlično je kada shvatite da još uvijek imate sposobnost iznenaditi sebe.

Neka vam to bude cilj. Stvorite svoja pravila kako biste što više bili nasmijani i zadovoljni. Stvorite vrijeme za sebe i nađite vremena za druge. Život nisu stvari. Život su emocije. Živite ih! Depresija ne mora biti vaš gost ako je ne želite.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close