KolumneKnjiževni petak

LIČKI KNJIŽEVNICI: Vjenceslav Novak hrvatski Balzac

Hrvatsku književnu scenu obilježili su brojni Ličani. Neki od njih vrlo su poznati te se o njima uči u školama, dok su neki apsolutno nepoznati široj javnosti. Prošlog tjedna tema nam je bio Silvije Strahimir Kranjčević, a putovanje ličkom književno scenom nastavljamo s pričom o Vjenceslavu Novaku.


Život

Vjenceslav Novak hrvatski je romanopisac, pripovjedač, glazbeni pisac, pedagog, teoretičar i skladatelj rođen 1859. godine u Senju. Nakon završene preparandije u Zagrebu radio je kao učitelj u Senju, a zatim je 1884–87. studirao na Praškome konzervatoriju, gdje je stekao zvanje orguljaša (1886) te nastavnika pjevanja i teorije glazbe (1887). Do smrti je bio zaposlen kao profesor glazbe u Muškoj učiteljskoj školi u Zagrebu; uz to 1890–94. predavao je teoriju, glazbenu estetiku i povijest glazbe na školi Hrvatskoga glazbenoga zavoda. Uređivao je glazbeni časopis Gusle (1892., s V. Klaićem) i izdavao list Glazba. Preminuo je u Zagrebu 1905. godine.

Čovjek kao da se izgubi. A jest u tom prokletstvo što čovjeka od vražjeg vina obuzima neki osjećaj blaženstva sve više što dalje pije.

Književni opus

Premda je njegovo prvo objavljeno djelo pjesma “Lavoslavu Vukeliću” (Vienac, 1874), poslije je pisao samo prozne tekstove. U njegovu prvom romanu “Pavao Šegota” (1888), u kojem glavni junak stradava kao žrtva kobne žene, još uvijek prevladavaju tematika i stil Šenoina “Prijana Lovre”, no sličnu je priču o tragičnoj sudbini intelektualca suočenoga s nepoticajnim društvenim okolnostima autor obradio u romanima “Tito Dorčić” i “Dva svijeta”. Novak je napisao niz romana regionalne senjsko-podgorske tematike “Pod Nehajem” (1892), “Podgorka” (1894), “Posljednji Stipančići” (1899), “Tito Dorčić” (1906), a u “Zaprekama” (1905) otvorio je zanimljivu problematiku svećenikova ljubavnoga života.

Novak je ostavio iza sebe mnogo vrlo vrijednih književnih djela, a pisao je većinom ona sa socijalnom temom. Tema u određenom broju djela bila je vezana za mjesta gdje je živio i radio pa tako postoje ona sa zagrebačkom, senjskom i podgorskom tematikom.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close