KolumneKomentar tjedna

KOMENTAR TJEDNA: Nakon gospodarske uslijedila je migracijska kriza

Prije nekoliko mjeseci pisala sam o povećanju migranata u Europu i pitala se hoće li EU uspjeti utvrditi strateške smjernice kako bi spriječila i smanjila nezakonite migracije, najčešće s Bliskog istoka poznatom „balkanskom rutom“. Sadašnja situacija potvrdila je moje sumnje kako EU trenutno nije sposobna nositi se s povećanim brojem imigranata. No, zašto u ovoj gospodarskoj situaciji male države, poput naše, moraju ispaštati i primiti veći broj imigranata od uobičajenog iako nemaju nikakve povijesne obveze? Zemlje članice EU već su dobile određene kvote ravnomjerno raspoređenih pridošlica. Nije mi jasno koje je točno objašnjenje za ravnomjerno raspoređenje, ako nisu sve članice EU bile kolonizatori Afrike i Bliskog istoka. Svatko ima pravo na život, slobodu i sigurnost, ali ne mogu sada istu odgovornost nositi Republika Hrvatska i manje zemlje Balkanskog poluotoka, kao i Italija ili Francuska koje su izravno sudjelovale u intervenciji u Siriji i Libiji. Zaključno, posljedice kolonijalizma  ravnomjerno će se rasporediti svim državama članicama EU, a profit bivših kolonijalnih sila ostaje današnjim razvijenim demokratskim državama.

Čemu sve ove rasprave kad su odgovorni daleko od nas


Nastavimo, imigranti nisu krivi za sukobe na Bliskom istoku. Svjedoci smo nedavne prošlosti kada se u takvim situacijama bježi iz svoje domovine kako bi preživjeli. Upravo se iz tog razloga suosjećamo sa žrtvama i smatramo kako im treba pomoći. Čemu onda sve ove rasprave treba li ih Europa prihvatiti i koliko kome i što pružiti? Riješenje, kolonijalni profiteri – preuzmite odgovornost i poštedite ostale svog moralnog i materijalnog tereta. Omogućite pridošlicama komfor i udobnost koji vi uživate, a potom pozovite prekooceanske prijatelje, čije je uplitanje, loša politika i nedostatak informacija o tom teritoriju krivac tamošnjih nereda i sukoba, kako bi podijelili odgovornost s vama i prevezli imigrante k sebi.

Zbog nerješenih graničnih pitanja između država bivše Jugoslavije krijumčarenje ljudima nije nepoznanica na ovim prostorima. Nekima se posrećilo te zarađuju na ovim nesretnicima i na taj način povećavaju svoj biznis. S obzirom da se Mađarska na neki način ogradila podizanjem zida, neminovno je da će Hrvatska postati njihova odredišna točka. Svjesni smo da većina njih žele ići dalje, ponajprije u Njemačku, kako bi mogli preživjeti i živjeti od socijalne pomoći.

Nemamo li već previše takvih?

Nadam se samo da EU neće blokirati svoje granice i donijeti odluku da imigranti mogu ostati na području na kojem se trenutno nalaze jer bi takvo što opet imalo posljedice pošto teško da bi se ljudi različite kulture i jezika mogli integrirati u društvo u kojem su se našli.

Vlada RH odredila je pet prihvatnih centara u bivšim vojarnama u Karlovcu, Dugom selu, Varaždinu, dvorcu u Iloku i Puli. Na to je burno reagirao saborski zastupnik Damir Kajin izjavivši “Zašto ne bježe prema najbogatijim zemljama svijeta Saudijskoj Arabiji, Kataru, Kuvajtu, Emiratima”, i dodao kako “ne bježe zato jer je Saudijska Arabija podigla 950 kilometara zida, a mi zbog zida prozivamo Mađare”. Previše je ironično kako se ponašaju oni koji se zalažu za toleranciju i multikulturalizam te mijenjaju svoje mišljenje kada se nađu u ovakvim situacijama kada bi se trebali suočiti s istim.

Nakon gospodarske krize uslijedila je migracijska kriza koja je već potresla temelje EU. Ono što jest sigurno da Europa nije očekivala ovoliko brzo povećanje vala migracije. Adekvatnog riješenja još nema na vidiku za ove probleme koji su nam „pred vratima“ i koji će dovesti u upitnost demokratski deficit.

 


 

Tekst: Petra Jozipović

Foto: libertygb


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close