Zdravlje

Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van

Jedna jabuka je poput škrinje s blagom.


Za jabuku, kraljicu svog voća, poznato je da je hranjiva i ljekovita biljka, bogata mineralima, vitaminima,enzimima, vlaknima… U brojnim kulturama smatra se eliksirom života, a prema skandinavskoj mitologiji, bogovi su jeli jabuke kako bi vječno ostali mladi. Kelti jabuku smatraju čarobnom, i prema predaji onaj tko pojede jabuku iz čarobnog vrta nikada neće biti bolestan niti star…Staro je vjerovanje da polovicu jabuke treba darovati svojoj ljubavi, i na taj način vaša ljubav biti će vječna.Jabuka pripada porodici ruža, a stablo pitome jabuke potječe iz južnog Sibira te srednje Azije i istočne Europe, odakle se proširilo po cijelom svijetu. Danas je stablo jabuke najčešće kultivirano stablo na svijetu.Omiljeno voće Rimljana bila je jabuka. U Rimu za vrijeme vladavine cara Augusta bilo je poznato već oko 30 različitih vrsta jabuka. Danas postoji više od 8000 uzgojenih vrsta.Jabuka je odličan saveznik u postizanju savršenog zdravlja. Poboljšava rad metabolizma, pomaže pri mršavljenju, daje miran san… U čemu je tajna ove namirnice?

Jedna jabuka je poput škrinje s blagom. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin…), te sadrži 20% vlaknastih tvari koje su vam dnevno potrebne. Vlakna iz jabuke smanjuju kolesterol koji nastaje u jetri, i uz to, vlaknasta hrana sprječava nastanak srčanih oboljenja. Obiluje vitaminima (C vitaminom koji je odgovoran za imunitet i proces starenja, vitaminima A, E, K, B), mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo), kiselinima koje pomažu u procesu probave. Zbog ugljikohidrata koje sadrži, fruktoza, saharoza, glukoza, opskrbljuje organizam energijom, te srpječava umor i razbistruje um.

Ukoliko prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san.

Hranjiva i ljekovita svojstva jabuke

Sveta Hildegard iz Bingena u srednjem vijeku govorila je o ljekovitostim svojstvima jabuke, pri čemu se nije ograničavala samo na ljekovitost ploda. Cjetove i listove jabuke savjetovala je protiv očnih problema, pupoljke protiv glavobolje i loše probave.

Kako jabuka nema veliku energetsku vrijednost, jer njen najveći dio čini voda u kojoj su otopljeni vitamini i mineralne tvari, hranjive i ljekovite tvari, kroz želudac prolazi za 20 minuta. Međutim ako jabuku uzimate nakon obroka, zbog hrane koja se potom probavlja u želucu i do par sati, dolazi do fermentacije te jabuka gubi većinu svojih hranjivih i ljekovitih tvari.

Kada jedete jabuku, jedite ju s korom koja sadrži 6 puta više vitamina nego u plodu Kora sadrži  pektin, vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima da izbace ostatke probavljene hrane. Osim toga, kora sadrži usroličnu kiselinu koja kontrolira razinu kolesterola i šećera u krvi, te jača i štiti mišiće tijela od propadanja.

Sok od jabuke

Dokazano je da naše tijelo apsorbira više hranjivih sastojaka iz soka, nego iz krutih namirnica. Ukoliko se odlučite za konzumaciju soka, najbolje je piti svježi, nezaslađen sok od organskih jabuka. Kada pijemo svježe sokove, svi hranjivi sastojci odlaze direktno u našu krv, i tada naše tjelo dobiva brojne dobrobiti. Sok od jabuke pospješuje djelovanje probavnog kanala, bogat je željezom, magnezijem, silicijem i kalijem. Također, pospješuje prijenos impulsa u živčanim stanicama, puni mozak kisikom te poboljšava rad srca. Stručnjaci tvrde, da dvije čaše soka od jabuke dnevno, umanjuje mogućnost od razvoja senilnosti i Alzheimerove bolesti. Ukoliko imate probavnih tegoba, popite sok od jabuke, jer topiva i netopiva vlakna iz jabuke pomažu regulirati probavu.

Sok od jabuke s dodatkom đumbira (dodajte svježi đumbir, ili u prahu) idealan je za uklanjanje umora, bezvoljnosti, te zagrijava tijelo u ove hladne zimske dane. Ova kombinacija, donjet će vam mnogo energije, a đumbir ugodno zagrijava cijelo tijelo.

Mršavite pomoću jabuke

Na mnogim dijetnim jelovnicima, jabuka će se često pronaći kao bitna namirnica koja će vam pomoći pri mršavljenju. Kako i ne, kada jedan plod jabuke srednje veličine sadrži samo 80 kcal. Jedan od glavnih sastojaka je pektin, vlakna koja nabubre u doticaju s vodom, stoga kada pojedete jabuku javit će vam se osjećaj sitosti. Taninska kiselina koja se nalazi u jabuci, pospješuje metabolizam, te sprječava taloženje masti u jetri.  Budući da u sebi sadrži mnogo kalija, potiče izbacivanje tekućine iz organizma. Jedna jabuka sadrži do 90% vode i nema u sebi uopće masti, stoga odlično gasi žeđ, i energizira organizam.

Dovedite pH svog organizma u ravnotežu pomoću jabučnog octa

Acidoza (kiselost krvi) jedan je od velikih uzročnika brojnih bolesti. Zbog loših prehranbenih navika, konzumacije bijelog šećera, rafinirane hrane, fast food-a, javlja se povećana pH kiselost organizma. Stoga je bitno unositi namirnice koje će povećati lužnatost, kako bismo tijelo doveli u ravnotežu i time spriječili nastanak bolesti. Jabučni ocat je jedna od najboljih namirnica koja povećava lužnatost.

Od davnina je jabučni ocat poznat kao lijekovita namirnica. Slavni Hipkrat je još 400 godine prije Krista mnoge bolesti liječio pomoću jabučnog octa. Posca, mješavina vode i jabučnog octa, bilo je omiljeno osvježavajuće piće starih Rimljana koji su ga pili kako bi se energizirali. Uz  octenu kiselinu koja je prirodan antisepktik i konzervans, u jabučnom octu krije se više od 90 različitih sastojaka – vitamina, minerala, enzima…

Znanstvenici su dokazali kako jabučni ocat povoljno utječe na naš metabolizam, osnažuje imunitet, te je važna namirnica za održavanje vitalnosti.  Uz sve, jabučni ocat sudjeluje u procesu detoksikacije organizma, pomaže pri razgradnji suvišnih masnoća, potiče metabolizam na brže sagorijevanje kalorija, te pomaže pri izbacivanju toksina i ostalih nečistoća iz organizma. Svakodnevno, ujutro i navečer, na tašte, popite 2 čajne žlice jabučnog octa u malo vode, i time održite vitalnost svog organizma i dovedite u balans pH te održite svoj krvožilni sustav snažnim.

Lijepi i zdravi zubi

Polaganim grizenjem i žvakanjem jabuke, jačamo zubno meso, a jednom jabukom možemo očistiti usnu šupljinu od čak 90% bakterija koje se nakupljaju i uzrokuju nastanak zubnog karijesa. Kiselina koja se nalazi u jabukama može pridonjeti otapanju zubnog kamenca. Budući da je bogata fluorom, sprječava nastanak karijesa, te štitini usnu floru.

Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van

Svaki dan pojedite jednu jabuku i time sprječite nastanak brojnih zdravstvenih tegoba. Preporučamo da konzumirate jabuke iz ekološkog uzgoja, a ukoliko kupite jabuke koje su tretirane pesticidima, svakako ogulite koru, jer se na njoj nalazi najviše kemijskih supstanci.
U jabukama se nalazi i serotonin, poznat pod nazivom „hormon sreće“. Kada ste lošeg raspoloženja, razdražljivi, posegnite za jabukom i osjećat ćete se bolje.


Tekst: www.divineenergypark.org


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close