Tehnologija

Povezali mozgove preko Interneta

Sveučilište u Washingtonu spojilo je mozgove dvojice ispitanika kako bi pokušali pogoditi na koji objekt drugi misli. Takva igra je inače čest način ispitavanja telepatije.


Jedan ispitanik gledao je ekran na kojem je prikazana slika, poput psa i mjerili su mu moždane valove (EEG-om). Potom su pokušali odgovoriti na pitanje fokusirajući se na jednu od dvije bljeskajuće LED žaruljice. Svaka je bljeskala u drugoj frekvenciji i poticala drugačiji tip moždanih valova.

Kada je pošiljatelj gledao “da” LED žaruljicu, aktivirao je ( preko interneta) magnetsku zavojnicu iza primateljeve glave. Kod kontrolne skupine, ispitanici su pogađali objekt u 18 posto slučajeva. No kada su spojeni internetom, točnost je skočila na 72 posto.

“Ovo je najsloženiji pokus u izravnom povezivanju mozgova dvoje ljudi. Evolucija je potrošila mnogo vremena kako bi našla način da uzmemo informaciju iz mozga i prenesemo je drugoj jedini ponašanjem, govorom, mirisom… No svi ti načini zahtijevaju prevođenje. Zato možemo prenijeti samo dio onoga što se odvija u mozgu” pojašnjava dr. sci Andrea Stocco.


Tekst: net.hr
Foto: i.dailymail.co.uk

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close