PosaoTehnologija

Ovo su lokacije kamera za nadzor brzine u Ličko-senjskoj županiji

Trenutno na području Hrvatske ima ukupno 117 fiksnih radarskih uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, a kućišta u koje se stavljaju ti uređaji, ima na ukupno 399 lokacija.


Ti uređaji za mjerenje brzine se vrlo često premještaju na drugu poziciju i u drugo kućište, objasnili su za Danas.hr iz MUP-a.

No, osim fiksnih radarskih uređaja, policija ima drugu opremu i uređaje kojima nadziru brzinu kretanja vozila. Riječ je o ručnim laserskim uređajima sa i bez video zapisa. Ukupno ih ima oko 250 komada, tu su i stacionirani radarski uređaji, njih 90 komada te su tu i tzv. presretači kojih ima oko 40 komada.

Donosimo popis lokacija u Ličko-senjskoj županiji na kojima su postavljeni fiksni radarski uređaji (kućišta) za nadzor brzine kretanja vozila.

Dolazi još uređaja za mjerenje brzine

Iz MUP-a kažu da s obzirom na to da je natječaj javne nabave za kupnju fiksnih uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, kao i kućišta u koja se stavljaju ti mjerni uređaji, završio tek na kraju 2023. godine, predviđeno je da se navedeni uređaji i kućišta koji su planirani nabaviti i postaviti u 2023. godini, postave u prvoj polovici 2024. godine. Uređaji i kućišta koji su planirani za nabavu tijekom 2024. godine, predviđeno je da se postave u drugoj polovici 2024. godine.

“Za prošlu 2023. godinu je bila predviđena nabava 37 fiksnih radarskih uređaja i 113 kućišta, a za ovu 2024. godinu predviđena je nabava 21 fiksnog radarskog uređaja i 24 kućišta, koji bi se rasporedil na cjelokupnom teritoriju Hrvatske, odnosno u svim policijskim upravama. Pozicije gdje će biti postavljena kućišta još nisu konačno definirane i podložne su sitnim promjenama, pa u ovom trenutku ne možemo dostaviti te podatke”, kažu iz MUP-a.
Policijske postaje i policijske uprave samostalno odabiru na svom području lokacije (pojedine dijelove prometnica) gdje će biti postavljena kućišta i uređaji i to na temelju prometne problematike i sukladno statističko-analitičkim pokazateljima gdje se događaju najteže prometne nesreće uzrokovane prekoračenjem dopuštene brzine.

Što sve mogu kamere za mjerenje brzine?

Ministarstvo unutarnjih poslova nabavlja i koristi suvremene uređaje koji po svojim tehničkim karakteristikama u potpunosti idu u korak s EU i svijetom. Većina mjernih uređaja, osim funkcije mjerenja brzine, ima i funkciju automatskog očitavanja tablice vozila u prekršaju (ANPR). Fiksni uređaji/radari imaju višeciljni fotoradarski sustav (FRS) koji omogućuje mjerenje brzine više vozila istovremeno. Također, fiksni radarski uređaji imaju mogućnost premještanja uređaja s jedne lokacije na drugu (u drugo kućište). Većina uređaja u realnom vremenu šalje snimljene zapise na centralni server MUP-a.
Motorno vozilo u prekršaju može se snimati u dolaznom ili odlaznom smjeru (oba smjera vožnje), ovisno u kojem smjeru je okrenut sami fiksni uređaj te danju ili noću, odnosno u uvjetima smanjene vidljivosti (kiša, snijeg).

Također, potrebno je napomenuti da su fiksni radarski uređaji za nadzor/mjerenje brzine kretanja vozila koji su kupljeni sredstvima Ministarstva unutarnjih poslova RH, ravnomjerno raspoređeni i postavljeni na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske, odnosno podjednako u svim policijskim upravama (županijama), ovisno o njenoj veličini i prometnoj problematici.  Potrebno je naglasiti i da su se i jedinice lokalne uprave i samouprave uključile u aktivnosti koje mogu utjecati na poboljšanje stanja sigurnosti cestovnog prometa na svom području i to na način da su u dogovoru s lokalnim policijskim postajama i policijskim upravama nabavili i postavili preko 100 kućišta te ih donirale MUP-u, odnosno lokalnim policijskim postajama koje se nalaze na području tih lokalnih uprava i samouprava.

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close