ZnanostIzdvojeno

PLAVI MJESEC Kraj listopada obilježit će rijetka prirodna pojava

Zadnji dan mjeseca listopada ove godine obilježit će Plavi Mjesec, relativno rijetka prirodna pojava koja se ponavlja svake dvije do tri godine


Naravno, ne radi se o tome da Mjesec svijetli plavo, već o punom Mjesecu, kada je njegova orbita bliža Zemlji nego obično, što čini da izgleda nešto veći i 30 posto sjajniji nego ‘obični’ pun Mjesec.

Plavi Mjesec označava, zapravo, pojavu kada se u jednom Mjesecu pojave dva puna Mjeseca, što će se u ovogodišnjem listopadu dogoditi 1. i 31. listopada.

Kozmički prikaz događa se sedam puta svakih 19 godina, što znači da ćemo sljedeći puta tu pojavu baš na 31. listopada vidjeti tek 2039. godine. No, još ga zanimljivijim čini to da će se ovogodišnji Plavi Mjesec vidjeti u cijelom svijetu, po prvi puta nakon Drugog svjetskog rata, piše 24sata.

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close