ZnanostIzdvojeno

PLAVI MJESEC Kraj listopada obilježit će rijetka prirodna pojava

Zadnji dan mjeseca listopada ove godine obilježit će Plavi Mjesec, relativno rijetka prirodna pojava koja se ponavlja svake dvije do tri godine


Naravno, ne radi se o tome da Mjesec svijetli plavo, već o punom Mjesecu, kada je njegova orbita bliža Zemlji nego obično, što čini da izgleda nešto veći i 30 posto sjajniji nego ‘obični’ pun Mjesec.

Plavi Mjesec označava, zapravo, pojavu kada se u jednom Mjesecu pojave dva puna Mjeseca, što će se u ovogodišnjem listopadu dogoditi 1. i 31. listopada.

Kozmički prikaz događa se sedam puta svakih 19 godina, što znači da ćemo sljedeći puta tu pojavu baš na 31. listopada vidjeti tek 2039. godine. No, još ga zanimljivijim čini to da će se ovogodišnji Plavi Mjesec vidjeti u cijelom svijetu, po prvi puta nakon Drugog svjetskog rata, piše 24sata.

 

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close