Tech

Goodyearova guma koja će napajati vaš električni auto

BH-03 guma moći će proizvoditi energiju iz topline koja se proizvodi u vožnji i dok stoji, ali i od promjena tlaka. Druga guma sama se prilagođava uvjetima vožnje.


Goodyear je na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi predstavio dvije konceptne gume za automobile budućnosti. Prva, BH 03, može sama proizvesti električnu energiju. Iz Goodyeara pojašnjavaju kako guma energiju proizvodi iz vlastitih deformacija i vibracija, a strujom se potom mogu napajati baterije hibridnog sustava prijenosa  snage i drugih elemenata na armaturi.

Kako bi ovo ostvarili koristili su dvije vrste materijala:

Termoelektrični materijal u električnu energiju će pretvarati toplinu koju ostvaruje tekstura gume dok auto miruje te toplinu koja se proizvodi kotrljanjem. Piezoelektričnimaterijal će u električnu energiju pretvoriti vibracije i promjene u tlaku.

Ovi novi materijali čine trodimenzionalnu mrežu koja čini unutarnju strukturu gume, koja bi mogla nositi masu vozila ako bi se guma probušila. U obod gume su ugradili i širok kanal koji povećava otpornost na akvaplaning i apsorbira buku.

Druga konceptna guma je Triple Tube, koji ovisno o stanju ceste dodaje ili ispušta zrak iz zračne komore i tako omogućuje veću prilagodljivost i bolje vozne značajke.

Hoćemo li ih moći kupiti uskoro? Obje su samo koncept i Goodyear kaže da ih trenutno ne namjeravaju proizvoditi.


 

Tekst: 24 sata
Foto: Goodyear

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close