Ličko-senjska županijaEuropa

Dr. sc. Anita Bušljeta Tonković i dr.sc. Slaven Gašparović objavili nacionalno izvješće o ruralnim NEET mladima

U sklopu COST akcije CA 18213: Rural NEET Youth Network: Modeling the risks underlying rural NEETs social exclusion dr. sc. Anita Bušljeta Tonković iz Instituta Ivo Pilar i dr. sc. Slaven Gašparović s Odsjeka za geografiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu objavili su nacionalno izvješće o ruralnim NEET mladima pod naslovom Rural NEETs in Croatia: 2009/2019 Overview.


Izvješće govori o mladima u ruralnim prostorima u Hrvatskoj koji predstavljaju marginaliziranu skupinu upravo stoga što nisu zaposleni, niti su uključeni u sustav obrazovanja ili dodatne edukacije (engl. NEET). To su NEET ruralni mladi u dobi između 15 i 34 godine, a podaci se odnose na razdoblje od 2009. do 2019. U izvješću su korišteni sljedeći pokazatelji: broj mladih i njihov udio u ukupnom stanovništvu, zaposlenost i nezaposlenost, stupanj postignutog obrazovanja i udio NEET populacije.

Navedeni pokazatelji prikazani su kroz stupanj urbanizacije kao središnji kriterij, omogućujući tako usporedbu između ruralnih područja, manjih gradova i predgrađa, velikih gradova i cijelokupne države. Podaci u Izvješću upućuju na činjenicu kako je udio NEET populacije u Hrvatskoj veći u ruralnim prostorima u usporedbi s gradovima te manjim gradskim naseljima i predgrađima, što ukazuje na teritorijalne nejednakosti u dostupnosti zaposlenja i mogućnostima obrazovanja.

Nacionalno izvješće za Hrvatsku objavljeno je zajedno s još trinaest izvješća iz drugih zemalja Europske unije, Istočne i Jugoistočne Europe: National Reports about Rural NEETs 2009-2019.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar | Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close