Scena

Znate li koji je glazbeni žanr najslušaniji na svijetu?

Streaming servis Spotify kreirao je glazbenu mapu svijeta, pri čemu su analizirali oko 20 milijardi pjesama kako bi prikazali što se najviše sluša u više od 1000 gradova diljem svijeta. U ovu interaktivnu mapu novi podaci se unose dva puta tjedno, kako bi ostala što aktualnija. Rezultati su dosta lokalizirani, odnosno najpopularnije pjesme i izvođači variraju od grada do grada i od države do države.


Podaci pokazuju i kako su slušatelji dosta vjerni glazbenicima iz svojih gradova. Tako ljudi u Londonu dosta slušaju Jamie XX-a, a u Philadelphiji repera Meek Milla. Najzanimljivije otkriće ovog istraživanja je činjenica da je hip hop najpopularniji glazbeni žanr na svijetu. On se na mapi pojavljuje više od svih ostalih žanrova, neovisno o geografskom položaju i jeziku.

Servis nedostupan u brojnim zemljama

Naravno treba imati na umu da Spotify nije dostupan u čitavoj Africi, većem dijelu Azije i u nekim europskim zemljama, uključujući i Hrvatsku. Također treba istaknuti da Spotify ima vrlo blizak odnos sa brojnim izdavačkim kućama u SAD-u koje se primarno bave hip hop izdanjima. No bez obzira na to, ogromna popularnost ovog žanra bi zaista mogla biti točna. Album “To Pimp A Butterfly” Kendricka Lamara je oborio rekord u broju streamova u jednom danu kad je preslušan 9.6 milijuna puta unutar 24 sata. Taj rekord je prije njega držao još jedan hip hop glazbenik, Drake, sa svojim albumom “If You’re Reading This It’s Too Late”.

Prošlog mjeseca Spotify je objavio da sad imaju 75 milijuna aktivnih korisnika, što je gotovo dvostruko više nego što su imali prije godinu dana. Ovo istraživanje koje su proveli veže se na sličnu analizu koja je nedavno napravljena uz pomoć stranice Last.fm, i koja je također pokazala da je hip hop najvažniji glazbeni žanr koji se pojavio u posljednjih 50 godina.


Tekst: telegram.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close