Automoto

Započinje zimsko računanje vremena, vozači ne zaboravite paliti svjetla na automobilima

Na zimsko računanje vremena prelazimo iduće nedjelje, a s njim opet na snagu stupa i obveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana na motornim vozilima.


Kazna za vožnju bez uključenih svjetala danju iznosi 300 kuna. Naš zakon razlikuje kratka i dnevna svjetla, jer automobili novijih godišta većinom imaju dnevna svjetla, dok ih stariji nemaju pa danju moraju koristiti kratka svjetla. Dnevna se svjetla u novijim autima pale automatski i razlikuju se od kratkih svjetala. Često se radi o svjetlima u LED tehnologiji koja troše manje energije, a ušteda energije je i u tome što se s njima ne pali osvjetljenje na komandnoj ploči.

Do prije šest godina i u Hrvatskoj su dnevna svjetla na automobilima bila obvezna tijekom cijele godine, ali tada se zakon promijenio i obvezna su samo tijekom zimskog računanja vremena uz obrazloženje da upaljena svjetla rezultiraju većom potrošnjom goriva i time ugrožavaju ekologiju. No, mnoge su studije pokazale da je utjecaj upaljenih svjetala na ekologiju zanemariv, dok upaljena svjetla danju povećavaju sigurnost na cesti jer su vozila sa svjetlima uočljivija, pa struka većinom preporučuje vožnju s upaljenim kratkim ili dnevnim svjetlima tijekom cijele godine.

Svjetla su danju tijekom cijele godine obvezna u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj i Švicarskoj.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: antenazadar.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close