VijestiScena

U Muzeju Like otvorena izložba radova gospićkih studenata “U očuvanju baštine”

Zahvaljujući suradnji Muzeja Like Gospić i Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru, a u sklopu obilježavanja Europske godine kulturne baštine, u gospićkom muzeju otvorena je zanimljiva izložba, zanimljiva,ali i pomalo tajnovita naslova “U očuvanju baštine“.


Izložba je i plod rada izvanredne profesorice na gospićkoj učiteljskoj Ane Vivoda koja proširuje suradnju svoje ustanove s kulturnim ustanovama u gradu pa je tako pokrenula i suradnju s gospićkim Muzejom. Izložba nije  samo izložba grafika gospićkih studenata, budućih učitelja, već i radionica na kojoj je Gospićanin Josip Pavletić nazočnima pokazao kako se pletu košare.

Inače, košara je nekako i najvažniji motiv koji su u sklopu obilježavanja ličke baštine prezentirali studenti Učiteljske škole u Gospiću pristigli iz svih krajeva Hrvatske. Ima tu ponešto i grafika ostalih predmeta, primjerice preslice, kolovrata, mlinca za kavu, zaprežnih kola. Ipak prednjače košare koje pomalo nestaju,a Ličani su ih uglavnom izgrađivali od lijeske ili vrbe. Studentska izložba samo je nastavak dobre suradnje odjela i muzeja,a cilj joj je njegovanje zavičajne baštine i afirmiranje vrijednosti lokalne zajednice.

Izložbu je otvorila pročelnica gospićkog Učiteljskog odjela dr.sc. Sanja Mataija Vrcić u društvu ravnateljice gospićkog Muzeja dr.sc.Tatjane Kolak i već spomenute vrijedne učiteljice i mentorice likovno nadarenijih budućih učitelja koje proizvodi gospićka Učiteljska.

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Lika express

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close