Lifestyle

Trebamo li iz ekoloških razloga prestati jesti Nutellu?

Palmino ulje koje se navodi kao drugi sastojak Nutelle je najkorištenije ulje na svijetu.


Čokoholičarima i ostalim sladokuscima Nutella ide uz sve, može se jesti sama (neki je samo tako i jedu, ‘na žlicu’), s kruhom, u palačinkama, s voćem… No, jedan od glavnih sastojaka ovog slatkog užitka je palmino ulje.

Upravo zbog palminog ulja francuska ministrica okoliša Ségolène Royal pozvala je potrošače da prestanu kupovati Nutellu jer se stvaraju velike štete u okolišu Malezije i Indonezije, državama koje čine 85 posto svjetske proizvodnje palminog ulja.

“Moramo presaditi puno stabala zbog masovne deforestacije koja vodi do globalnog zatopljenja”, rekla je Royal za francuski tv kanal Canal+ te dodala kako “trebamo prestati jesti Nutellu, jer se pravi od palminog ulja”.

Palmino ulje koje se navodi kao drugi sastojak Nutelle je najkorištenije ulje na svijetu, zbog čega su njegovi usjevi profitabilni. Ono se dobiva iz plodova palminog drveta koje raste na istom području gdje i kišne šume.

Problem je što u Maleziji i Indoneziji, odakle dolazi 85 posto svjetskog palminog ulja, svakoga sata nestaju kišne šume veličine 300 nogometnih igrališta kako bi se stvorio prostor za profitabilne plantaže palminog ulja. Kada do toga dođe, orangutani i druge životinje koje tamo žive ostaju bez staništa, a zbog raseljavanja često i umiru, piše MTV.com.

Reći potrošačima da ne jedu omiljeni talijanski proizvod, nije ravnodušnim ostavilo talijanskog ministra vanjskih poslova Lucu Gallettija koji je odgovorio francuskoj kolegici.

“Ségolène Royal je zabrinuta. Ostavite talijanske proizvode na miru”, rekao je Galletti te poručio kako će za večeru biti kruh s Nutellom.  Još jedan talijanski političar Michele Anzaldi, kako je prenio Guardian, zatražio je ispriku Royal, a na Twitteru rekao kako je Francuska počinila ozbiljan i ružan napad na talijansku izvrsnos“.

Proizvođač Nutelle, Ferrero oko 80 posto palminog ulja koristi iz Malezije gdje je deforestaciija zabrinjavajuća, prenosi Washington Post.

Nutella je već ranije bila ‘napadnuta’, 2012. godine kada je u Francuskoj uveden takozvani “Nutella amandman” prema kojemu se oporezuju proizvodi s palminim uljem kako bi se obeshrabrilo ljude da jedu nezdravu hranu.


Tekst: express

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close