LifestyleScena

U Švicarskoj ima samo jedna podjela: dobri i loši radnici

Goran Rakić (37) živi u Švicarskoj, u jednom mjestu na Ciriškom jezeru. Odrastao je kod djeda i bake nedaleko od Gospića, a roditelji su mu još od početka  sedamdesetih  u Švicarskoj. On im se pridružio kad mu je bilo deset godina. Završio je srednju školu za bravara,  nakon toga radio deset  godina,  uz posao završio ekonomsku školu i  tada počeo raditi kao tehnički savjetnik u B2B poslu (elektronička razmjena roba, servisa i usluga između organizacija).


Zadovoljan sam plaćom, naravno da bi više bilo bolje, ali u Švicarskoj se o plaćama ne razgovara i podrazumijeva se da je redovna i točna. Vjerujem da je taj posao koji obavljam u Hrvatskoj otprilike 7 do 8 puta manje plaćen – komentira Goran

Goran živi kao podstanar, što je u Švicarskoj najnormalnija stvar jer je, na primjer, u njegovom mjestu cijena četverosobnog stana u novogradnji oko 1,5 milijuna švicarskih franaka ili gotovo 15.000 eura po kvadratu, tako da bi trebao dugo štedjeti kad bi želio kupiti vlastiti stan.

U Švicarskoj su radnička prava vrlo ograničena i otkaz se može dobiti praktički bez razloga. Švicarci su često skeptični prema strancima s Balkana, bez razlike jesu li to Hrvati, Srbi ili Bošnjaci, tako da se iz dana u dan treba boriti za svoje ja i ponovno se dokazivati. Švicarci su općenito dosta rezerviran narod, uglavnom su i konzervativni, ali to ovisi o mjestu gdje živite. Zürich je dosta liberalan grad. – kaže Goran

Prema Goranovom iskustvu i zapažanju stupanj i vrsta obrazovanja važni su prilikom prvog zapošljavanja, a kasnije je najbitnije imati dobru radnu svjedodžbu ili preporuku. Švicarci cijene dobrog radnika, teoretsko znanje je bitno, ali ne naglašava se toliko kao u Hrvatskoj.

Što se tiče slobodnog vremena, dnevno radim od 8 do 12 sati, tako da navečer ne izlazim baš često, jedino vikendom. Izbor zabave je velik, mnogo sadržaja i različitih vrsta glazbe, ima i naših klubova i „cajki“. Bavim se fotografiranjem, obično time kompenziram stresne radne dane – ističe Goran.

Goran kaže da u Švicarskoj uspijevaju samo vrlo poduzetni i uporni ljudi. Naši ljudi koji su dolazili sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog stoljeća radili su uglavnom pomoćne poslove, dok su njihova djeca već pozavršavala škole i sve se više izjednačuju sa Švicarcima.

U Hrvatsku dolazim dva do tri puta godišnje. Nadam se da će se uskoro društvena previranja i tenzije u Hrvatskoj stišati pa da mjerilo vrijednosti bude koliko si čovjek, a ne kojoj političkoj opciji pripadaš, koje si seksualne orijentacije ili slično. U Švicarskoj imaju samo dva različita tipa ljudi, dobri i loši radnici. Sve ostalo je manje važno. Naravno, oni dobri su povlašteni jer više zarađuju – zaključuje Goran.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: nasiljudi.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close