Događanja

SVETA LUCIJA Sije se pšenica, djevojke traže muža, radi se prognoza za iduću godinu

NARODNI OBIČAJI U HRVATA

Blagdan Svete Lucije obilježava se 13. prosinca kada se počinje odbrojavati 12 dana do Božića. Osim tradicionalnog sijanja pšenice, u hrvatskom narodu postoji mnogo zanimljivih običaja vezanih uz blagdan sv. Lucije, koje donosimo u nastavku.


Tko je bila Sveta Lucija?

Sveta Lucija je živjela na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće u Siracusi na Siciliji. Nakon hodočašća na grob svete Agate, odlučila je svoje imanje razdijeliti siromašnima i posvetiti se duhovnom životu. Nakon što je raskinula zaruke, mladić u kojeg je bila zaljubljena prijavio ju je vlastima kao kršćanku. Iako su je zatvorili u tamnicu i mučili, nije odustala od svoje vjere. Dok jedna legenda kaže da su mučitelji Luciji izvadili oči, prema drugoj legendi Lucija si je sama iskopala oči kako bi se riješila zaručnika. Sveta Lucija je zaštitnica vida, slabovidnih, slijepih (tjelesno i duhovno), staklara, ratara, kovača i trgovaca.

Sijanje pšenice

Najpoznatiji običaj vezan uz blagdan svete Lucije je sijanje pšenice koja simbolizira plodnost i obnovu života. Prema narodnom vjerovanju, izgled iznikle pšenice pokazuje kakva će biti žetva iduće godine – što je pšenica gušća i zelenija, godina će biti rodnija. Iznikla pšenica se veže trakom, u njenu sredinu se stavlja jabuka ili svijeća, a nakon Božića se daje pticama.

Predviđanje udaje

Uz blagdan Svete Lucije vezan je zanimljiv običaj predviđanja udaje. Neudane djevojke su na 12 papirića ispisivale imena potencijalnih ženika. Svakog dana do Božića su jedan papirić bacale u vatru, a da prethodno nisu pogledale koje ime piše na njemu. Na Božić su otvarale posljednji papirić i tako otkrivale ime svog budućeg muža.

Lucijini dani

Naši stari zapisivali su kakve su bile vremenske prilike svakog dana u razdoblju od Lucije do Božića. Ti dani nazivaju se Lucijini dani, a prema narodnom vjerovanju pokazivali su kakvo će biti vrijeme određenog mjeseca u nadolazećoj godini. Vremenska prognoza za iduću godinu se na blagdan Svete Lucije određivala i pomoću 12 kriški posoljenog luka.

Darivanje djece

U prošlosti se u nekim krajevima Hrvatske djeca nisu darivala na Dan svetog Nikole, već na Dan svete Lucije. U čarapama, papučama ili ispod jastuka djeca bi pronalazila slatkiše i suho voće.

Baba Luca

Večer uoči Svete Lucije djeca i mladi su  obilazili kuće noseći izdubljenu tikvu s izrezanim šupljinama u obliku očiju, nosa i usta  u kojoj se nalazila svijeća. Tikvu su dizali do prozora i njome plašili djecu govoreći: “Ide baba Luca, po selu se smuca, a domaćini kuće su im darovali jabuke ili novac.


 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close