Zdravlje

Sve dobrobiti života pored drveća

U novom radu objavljenom ovih dana, tim istraživača predstavio je rezultate istraživanja koje kaže da su urbane četvrti ispunjene stablima bolje za ljudsko zdravlje. Velika studija pokazala je kognitivne i psihološke dobrobiti blizine drveća.


Istraživanje koje je vodio psiholog Omid Kardan sa Sveučilišta Chicago tvrdi da su bili u mogućnosti to napraviti jer grad Toronto, gdje je provedeno istraživanje, obiluje ogromnom količinom javnih stabala ali i onih na privatnim posjedima. Većina njih, 530 tisuća, kategorizirano je po vrstama, mjestu pa čak i promjeru stabla.

Istraživači su također imali zdravstvene evidencije za više od 30.000 stanovnika Toronta, od osnovnih zdravstvenih informacija poput bolesti, psihičkog zdravlja ali i pretilosti.

Nevjerojatno, ali učinak za ljude je bio najveći kada se radilo o javnim stablima. Iako znanstvenici nisu mogli jasno odrediti zašto javna stabla imaju blagotvorniji učinak od privatnih ili dvorišnih stabala, pokušali su to objasniti činjenicom da su više dostupna svim stanovnicima.

Javna stabla djelotvornija od onih u dvorištima

Nije da druga drveća nisu imala utjecaj, ali učinak drveća na ulici je bio najveći. Tako je uočeno da, ako je više od 10 stabala u gradskom bloku, u prosjeku se poboljšava percepcija zdravlja jedne osobe. Naime, osobe se osjećaju mlađe čak i do sedam godina. Studija je pokazala da povećanje od 11 stabala po gradskoj četvrti je usporediva s povećanjem godišnjeg dohotka od 20.000 dolara.

Osim kvalitetnijeg zraka oni tvrde da se tajna blagotvornog učinka krije i u tome što se u blizini drveća povećava sklonost prema vježbanju. “Ljudi nekako zanemaruju psihološke prednosti okoliša”, rekao je  Marc Bermanjedan od autora koji je sudjelovao na istraživanju za The Washington Post.


Tekst: telegram.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close