Tamarina filmska recenzijaKolumne

Recenzija filma ALIEN COVENANT: Tko je stvorio Aliena? Bolje ne znati

Alien Covenant novi je nastavak priče o jednoj od najuspješnijih kreacija u filmskoj povijesti. Što je novo i drukčije? Je li išta novo i drukčije? I zašto nije?


Alien Covenant pogledat će svi obožavatelji Aliena čija se popularnost temelji na prvom filmu iz 1979. Iako je svaki novi nastavak bio lošiji, i toga smo bili svjesni prije gledanja, ipak smo sve pogledali. Covenant je zapravo kombinacija Aliena i Prometheusa. Točnije, nastavak Prometheusa. Što se dogodilo s Elisabeth i Davidom nakon što su napustili planet u letjelici koju su našli? Jesu li pronašli one koji su stvorili nas?

Walter je robot koji je zadužen osigurati prijevoz 2000 ljudi i članova posade do novog planeta s ciljem koloniziranja ljudske civilizacije. Neočekivani događaj primorao ih je da se ranije probude iz hibernacije. Pronašli su naseljiv planet prije dolaska na ciljano mjesto i odlučili provjeriti je li život moguć tamo. Sletjevši na planet, našli su letjelicu, ali i Aliena. Spasio ih je David, robot s Prometheusa. Ubrzo su shvatili da im on ne pokušava pomoći te da je proveo 10 godina eksperimentirajući i stvarajući embrije onoga što mi danas zovemo Alien. Komplikacije, bježanje, Alien kosi redom, dvoje preživi, odu u svemir. Uvjereni da su pobjegli, pronađu se u situaciji goroj nego što je bila na prije uzlijetanja. Kakva situacija? Pogledajte u filmu.

alien

Znači, nelogika u filmu zadaje glavobolje. Kao kapetan posade, koliko nepromišljen moraš biti i spustiti se na neistražen planet za kojeg nisi znao da postoji, a onaj na koji si poslan je istražen i u savršenom stanju za živjeti? Cijelo vrijeme se žalio da mu posada ne vjeruje i opravdao njihovo razmišljanje. Kad su se već i spustili na nepoznato mjesto, zašto ne nose zaštitna odjela? Možda se najgore nebi ni dogodilo da su se propisno zaštitili. Zašto nisu poslali robota? Nakon što su shvatili da su članovi posade iznenadno oboljeni, zašto nisu smješteni u karantenu? Možda se ni tad najgore nebi dogodilo. Vanzemaljsko jaje se otvorilo, robot ti kaže da gurneš glavu unutra. Napraviš to. Jesi glup? Jesi jer si umro.

Najteže mi je pala činjenica da je Aliena stvorio robot kojeg su stvorili ljudi. Više mi se sviđa verzija u kojoj je Alien nepoznato biće iz svemira.

Pogledati ili ne? A pogledajte. Više će te cijeniti stare filmove. I čekaju vas još dva nastavka.

Foto: The Hollywood Reporter, Rotten tomatosČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close