Scena

Pripazite na govor tijela na razgovoru za posao!

Mnogi ne znaju kamo bi s rukama tijekom intervjua, a komunikolozi savjetuju da ne skrivate dlanove i ne držite prekrižene ruke. Prvo što trebate učiniti je pokazati dlanove jer tako djelujete opušteno i prijateljski nastrojeno.


A ako dlanove stavite na stol, ostavljate dojam glavnog autoriteta u sobi, što nije dobro za prvi dojam pred potencijalnim poslodavcem”,  savjetuje Eddie Koller, stručnjak za medije i odnose s javnošću.

Ljudi su preopterećeni rukama u vrijeme intervjua, pa Koller savjetuje da cijelo tijelo, pa tako i ruke, smjestite u najudobniji mogući položaj. Najbolje ih je postaviti na naslon koji treba raširiti što je više moguće, tvrdi nagrađivana autorica i poslovna konzultantica Lois Frankel. Samouvjerenost je najvažnija, kaže, pa poslodavcu trebate pokazati tko je glavni, i to tako da zauzmete što više prostora.

Upravo se zato Frankel zalaže i za postavljanje ruku na stol. S njom se slaže konzultantica Nancy R. Mitchell, koja poručuje kako je najbitnije ne izgledati poput uplašenog djeteta. Mitchell savjetuje da ruke ne držite u krilu nego ih opušteno držite na naslonu ili na stolu.

Ako ih nikako ne možete opustiti, uzmite olovku pa ruke spustite na bilo koji objekt (stol, krilo, naslon itd.), savjetuje novinarka i urednica Caroline McMillan, koja također tvrdi da nije dobro previše gestikulirati rukama jer ostavljamo dojam nervoze i nesigurnosti.

“Uporaba ruku je neka vrsta sive zone. Ako ste umjereni, njima možete pokazati samopouzdanje, pa ih koristite samo dok objašnjavate važne stvari, primjerice neki projekt na kojem ste radili”,  kaže McMillan.

Najgore što možete učiniti je prstima lupkati po stolu jer je to očiti znak nestrpljenja i vrlo je vjerojatno da ćete si njime uništiti šansu za posao, ali i iživcirati poslodavca. Zaboravite i na prekrižene ruke jer ovaj položaj najčešće poručuje potrebu za zaštitom i zatvorenost prema nekome ili nečemu.

Trljanje dlana o dlan također nije preporučljiva gesta jer se njome izražavaju (pre)pozitivna očekivanja, dok ruke spojene jagodicama prstiju usmjerenih prema gore upozoravaju na samouvjerenost, pa je to idealan položaj ako govorite o dotadašnjim poslovnim uspjesima.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close