VijestiTurizam

Porast broja turističkih dolazaka i noćenja u Ličko-senjskoj županiji

Sjednica Strukovne grupe hotelijera i ugostitelja, nautičkog turizma i putničkih agencija održana je 23. prosinca u ŽK Otočac. Uz kratku analizu ovogodišnje turističke sezone, koju je napravio predsjednik strukovne grupe Denis Lončar, članovi strukovne grupe upoznati su s uvođenjem Hrvatske turističke kartice ili tzv. Cro kartice te su im predstavljeni su i rezultati projekta SeasonReady – učenje na radnom mjestu za sezonske turističke djelatnike. Projekt koji okuplja šest partnera iz Hrvatske, Italije i Grčke predstavila je Renata Tomljenović s Instituta za turizam iz Zagreba, koji je koordinator projekta, priopćila je Hrvatska gospodarska  komora.


Lončar je u analizi istaknuo da je, prema podacima sustava eVisitor, od 1. siječnja do 14. studenog 2019. godine, Ličko-senjska županija ostvarila rast od 3,67 % u dolascima te 3,44 % u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U tom su razdoblju dolasci stranih turista porasli za 3,02 %, a noćenja za 3,11 %. Dolazaka domaćih gostiju bilo je više za 13,9 %, a noćenja 5,66 % u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Strani su turisti ostvarili 93,41 % svih dolazaka i 86,74 % svih noćenja. Prema udjelu u ukupnim noćenjima, od stranih gostiju vode turisti iz Njemačke s 18,46 %, Slovenije sa 13,85 %, Italije sa 10,74 %, Poljske s 5,73 %, i Austrije sa 4,96 %. Gosti iz tih pet zemalja zajedno su ostvarili više od 50 % inozemnih noćenja.

Vlada RH usvojila je Prijedlog odluke o uvođenju mjere za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u Republici Hrvatskoj, izvijestio je Lončar, čime je uvedena Hrvatska turistička kartica ili tzv. Cro kartica. Njome se omogućuje provedba novog neoporezivog primitka radnika do 2.500 kuna godišnje za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru radnika, s ciljem poticanja domaće ugostiteljsko-turističke potrošnje i povećanja udjela domaćih turista te smanjenja sezonalnosti i produženja turističke sezone, kao i povećanja primitaka radnika iz radnog odnosa.

Najveći dio rasprave vodio se oko problema radne snage u turizmu, koji je izražen kod gotovo svih turističkih subjekata. Stoga su članovi strukovne grupe izuzetno pozitivno ocijenili dostupnu metodologiju i alate koje je predstavila Renata Tomljenović.

Naime, uspjeh turističkog sektora ovisi o kvaliteti ljudi koji rade u njemu – kako se regrutiraju i upravljaju, obučavaju i obrazuju, cijene, nagrađuju i podržavaju kroz proces kontinuiranog učenja i razvoja karijere. S druge strane, istraživanja pokazuju da značajan broj sezonskih ugostiteljskih djelatnika nema specifičnu edukaciju i iskustva u sektoru turizma te da je nisko ulaganje u strukturiranu edukaciju na samom radnom mjestu. Obiteljski hoteli i ostali mali i srednji poduzetnici nemaju pristup kvalitetnim mogućnostima obuke za svoje osoblje. Također, sustav kontinuiranog strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za sektor turizma i ugostiteljstva nije u skladu s zahtjevima tržišta te sporo reagira na potrebe sektora.

Loše obučeni zaposlenici imaju negativan utjecaj na goste, smanjeno zadovoljstvo poslom i nizak moral što često dovodi do velikog obrtaja i troškova povezanih sa zapošljavanjem i osposobljavanjem novog osoblja. S obzirom na nedostatak vještina sezonskih radnika i nedostatak mogućnosti izobrazbe, dobro osmišljen program edukacije temeljen na učenju na radnom mjestu doprinijet će razvoju vještina koje nedostaju sezonskim turističkim djelatnicima. Stoga je pokrenut projekt SeasonReady – učenje na radnom mjestu za sezonske turističke djelatnike, kojemu je cilj razviti učinkovit i održiv okvir za strukovno obrazovanje i osposobljavanje u sektoru turizma i ugostiteljstva za mala i srednja poduzeća koja zapošljavaju sezonsko osoblje.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HGK | Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close