Zdravlje

VIDEO: Pokrenuta je velika humanitarna akcija “Otkrij na vrijeme”

Najnovija humanitarna akcija “Otkrij na vrijeme” trebala bi smanjiti smrtnost od raka pluća u Hrvatskoj. Naime, ovisnost o pušenju u Hrvatskoj nikako ne jenjava pa ne čudi da svake godine od raka pluća oboli oko 3000 osoba, a jednako toliko umire od te zloćudne bolesti.


Svake godine pušači stariji od 50 godina trebali bi obaviti kontrolni CT pregled pluća, za što bi dobili poziv kao i za sve javnozdravstvene akcije. Kod ranog otkrivanja raka pluća koristio bi se CT uređaj koji zrači gotovo upola manje od onih kojima se na radiološkim odjelima dijagnosticiraju razne bolesti, a sve kako bi se Hrvatska ‘skinula’ sa zabrinjavajućeg drugog mjesta po smrtnosti od raka pluća u Europi. Lošija od Hrvatske samo je Mađarska.

Većina pušača prestaje pušiti tek kada se teško razboli, a onda je kasno”,  kaže akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Dodaje kako je zaklada Hrvatska kuća disanja pokrenula humanitarnu akciju pod nazivom Otkrij na vrijeme, a cilj je prikupiti 15 milijuna kuna za kupnju CT uređaja kojim bi se u buduće radio probir za rak pluća kod pušača starijih od 50 godina. Samaržija kaže kako svi koji to žele mogu dati prilog uplatom na žiro račun ili pozivom na humanitarni telefon.

Pročitajte više na jutarnji.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close