Događanja

Otvoreni Dani hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma, na kojima će tijekom četiri dana biti prikazana 144 ostvarenja u natjecateljskom i u jedanaest popratnih programa, svečano su otvoreni u četvrtak navečer u Zagrebu


Svečanost u kinu Europa protekla je u zabavnjačkom tonu glumaca Gorana Navojca i Filipa Šovagovića, tijekom koje je scenaristu, redatelju i scenografu Željku Senečiću uručena nagrada ‘Zlatni Oktavijan’ za životno djelo.

Zahvalivši se svima, Senečić je odgovorio na pitanje voditeljskog dvojca kazavši da bi kinu Europa trebalo vratiti ime Balkan da se u njemu opet počnu prikazivati filmovi europske, a ne balkanske kvalitete.

Čast otvorenja pripala je Josipu Pekeru, koji je predstavljen kao najdugovječniji zaposlenik kina Europa, nakon čega je počeo filmski dio programa s animiranim filmom ‘Život s Hermanom H Rottom’ estonske redateljice Chintis Lundgren.

Potom su prikazani filmovi ‘Odlazak’, adaptacija istoimenog stripa Igora Kordeja u režiji Ivane Marinić Kragić, zatim igrani film ‘Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji’ Dalibora Barića i Tomislava Babića, te ‘Horvatovi’ u režiji Arsena Oremovića s Anom Majhenić i Bojanom Navojecom u naslovnim ulogama.

Direktorica 23. Dana hrvatskog filma Zdenka Gold kazala je da taj festival s respektabilnom tradicijom servira najkvalitetnije i najfriškije poslastice iz velike godišnje pećnice domaće filmske proizvodnje, a umjetnički direktor Željko Luketić objasnio je da je ranija smotra hrvatskog filma postala festival s najboljim ostvarenjima, te da je skraćena u korist kvalitete filmova.

Na 24. Danima hrvatskog filma prikazat će se ukupno 144 ostvarenja i to u natjecateljskom i u 11 popratnih programa. Natjecateljski program festivala prikazuje se u kinu Europa, dok posjetitelje u kinu Tuškanac očekuju brojna filmofilska iznenađenja, kao što su ‘Retrospektiva Nikše Fulgosija’, program ‘Dužina (ni)je važna: Seks i erotika u kratkome metru’, ‘Rani radovi s Akademije dramske umjetnosti’ koji uključuje studentske filmove poznatih redatelja te ‘Kratke lopte’, omnibus o nogometu.


Tekst: tportal


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close