Događanja

Otvoren natječaj za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika

Otvoren je natječaj za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, u organizaciji hrvatske eurozastupnice Marijane Petir, ambasadorice projekta za Hrvatsku iz redova Europske pučke stranke (EPP), priopćio je u ponedjeljak ured zastupnice.


Cilj natječaja i europske nagrade za mlade poljoprivrednike je promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor opstao,  navodi se u priopćenju ureda eurozastupnice Marijane Petir, članice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta.

Natječaj je otvoren od 1. do 28. veljače 2019., a na njega se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici (do 40 godina), koji su nositelji OPG-a. Uvjet je da su njihovi projekti/operativni koncepti, završeni tijekom 2018. ili su tada bili u provedbi.

Pobjednik natječaja će od glavnog sponzora Erste banke dobiti 15 tisuća kuna a Petir će osigurati put u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu za deset najboljih poljoprivrednika, navodi se u priopćenju.

Kriteriji, na temelju kojih će stručno povjerenstvo odabrati „najbolji, najinovativniji i najodrživiji projekt“ su: upotreba novog znanja, novih metoda ili novih oblika tehnologija, prijenos inovacije, što se odnosi na to da inovacija ne smije biti ograničena na jedno gospodarstvo, te ekonomska i društvena održivost inovacije, što znači da inovacija mora biti dugoročna.

Prošlogodišnji je dobitnik nagrade Ivan Gašić, koji se na  svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Beketincima u Osječko-baranjskoj županiji bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka. Godišnje proizvode 200 tisuća litara mlijeka dok 36 tisuća litara preradi u sir. Mlijeko s Gašićeve farme nosi oznaku „mlijeko hrvatskih farmi“, a svoje proizvode plasira manjim dijelom u lokalne restorane, dok ih velikim dijelom prodaje na kućnom pragu i na sajmovima.


 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close