Film i TVScena

Otvoren je 62. Pulski filmski festival

Tradicionalnim vatrometom i premijernom projekcijom filma “Imena višnje” redatelja Branka Schmidta u pulskoj Areni večeras je otvoren 62. Pulski filmski festival.


Festival je otvorio Branko Lustig, koji je tamo bio u ulozi izaslanika hrvatske predsjednice.

U tjedan dana festivala, 11 hrvatskih dugometražnih filmova te tri manjinske koprodukcije natjecat će se za službene festivalske nagrade.

Lustig je naglasio da grad Pula uistinu živi za film te podsjetio da je u svojoj bogatoj producentskoj karijeri, u kojoj je nagrađen i Oscarima – 1993. godine za film “Schindlerova lista”, te 2001. za film “Gladijator” te “Zlatni globusima” za navedene filmove, upravo prije dvadeset godina u Puli dobio veliku “Zlatnu Arenu”.

“Pulski filmski festival je neuništiv”, rekao je Lustig, dodavši kako osobno uživa “u ovoj šarmantnoj pulskoj filmskoj dami koja opstaje punih 62 godine”.

Naglasivši da je pulska Arena najljepša kino dvorana na svijetu, ministar kulture Berislav Šipuš rekao je da je program ovogodišnje Pule uistinu bogat te vrvi iznenađenjima. “Hrvatski je film u proteklih godinu dana doživio svoju najbolju žetvu ikada po broju filmova, po kvaliteti, po nagradama koje je skupio i sakuplja još po svijetu”, rekao je ministar Šipuš. “Vjerujem da je to rezultat vrijednog rada umjetnika i filmskih djelatnika te pokazuje da modeli pomoći financiranja hrvatskog filma koje razvijaju i Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatska radio televizija i Ministarstvo kulture, ima svoje rezultate”, naglasio je.

Predsjednik Umjetničkog savjeta festivala Hrvoje Pukšec rekao je kako su u proteklih godinu dana hrvatski filmovi sudjelovali na najvećim i najprestižnijim filmskim festivalima u svijetu te na njima bili i nagrađeni. “Dobra vijest za hrvatski film je uvijek i dobra vijest za pulski filmski festival”, poručio je Pukšec podsjetivši da će ove godine pulska publika u sklopu međunarodnog programa imati prigodu vidjeti i dvije svjetske premijere.

Riječ je o o filmu “Pored mene” (Srbija), redatelja Stevana Filipovića te filmu “Streetkids United II: The Girls from Rio” (Velika Britanija, Nizozemska, Brazil), redateljice Marie Clare.

Pozvavši sve posjetitelje na ovogodišnji bogat program 62. filmskog festivala, ravnateljica Pula film festivala, Gordana Restović, istaknula je da je ovaj nacionalni festival zapravo mjesto gdje će se i ubuduće slaviti veličanstvenu umjetnost filma i filmske umjetnosti.

U sklopu svečanosti otvaranja, koju je vodio Oliver Mlakar, prikazan je kratki, restaurirani 12-minutni film o pulskom festivalu iz 1955. godine.


Tekst: index.hr

Foto:  Wikimedia Commons.

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close