ZnanostVijesti

Otkriven parazit koji napada mrave i pretvara ih u “zombije”

Istraživanja o posebnoj vrsti parazita koji napada mrave još nisu dovršena, ali jedno je sigurno – gljivice upravljaju cijelim tijelom i ubiju ga gdje je najpovoljnije za razmnožavanje


Ideja o gljvičnom parazitu koji inficira mrave i pretvara ih u zombije zvuči kao dobar film znanstvene fantastike. No, jeste li znali da takvo što doista postoji u prirodi?

Znanstvenici su dokazali da parazit kontrolira mrave kroz inficiranje njihovih mišića, no ne i samog mozga. Takvo ponašanje opisuju kao “lutkara koji poteže niti da bi pomaknuo marionetu”. Mrav vrlo brzo umire nakon infekcije, nakog čega se gljivice nastavljaju rasti i kroz njegovo tijelo puštati spore u tlo kako bi zarazile i ostale mrave. Vrlo je bitno da mrav umre na mjestu koje je najpovoljnije da se gljivice nastave rasprostranjivati.

Međutim, nije poznato na koji način “zombi gljivica” inficira mrave. Piše 24sata.hr

Više na 24sata.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close