Turizam

Ovo su najinteligentniji narodi svijeta

Kombinirajući rezultate testova inteligencije na nacionalnoj razini, rezultate učenika iz matematičkih ispita, ali i statistiku o visokom obrazovanju stanovništva, Gazette Review napravio je ljestvicu 10 najpametnijih država svijeta.


10. Švedska

Prosječni IQ u Švedskoj iznosi 101. Ove zemlja ima dobar obrazovni sustav gdje većinu troškova snosi država. Ne čudi zato što su fakulteti dostupni većini, niti što značajan broj populacije ima visoko obrazovanje. Riječ je i o drugoj zemlji na svijetu po korištenju računala na poslu. Naime, čak njima se na poslu koristi čak 75 posto ljudi u Švedskoj.

9. Austrija

Prosječni IQ u Austriji iznosi 102, a ovu brojku dijele sa svojim susjedima Njemačkom i Italijom, koje se nalaze na 8. i 7. mjestu ljestvice najinteligentnijih nacija za 2016. godinu. Austrija ima jedan od najboljih obrazovnih sistema na svijetu, a ponose se i činjenicom da imaju najveći broj doktorskih titula među radnom snagom u zemlji u odnosu na ostatak svijeta. U tisuću stanovnika čak 7 žena i 9 muškaraca su doktorirali na neku temu.

8. Njemačka

U povijesnom smislu, Njemačka je zemlja s velikim brojem filozofa, znanstvenika i umjetnika što ne čudi budući da velik broj građana završava fakultete upravo s ovih područja. Uz to vrlo su popularna sveučilišta za inženjere i tehnologiju. Nijemci se ponose i činjenicom da imaju neka od najstarijih i najprestižnijih fakulteta na svijetu. Piše punkufer.dnevnik.hr

Više na punkufer.dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close