DogađanjaVijesti

Najbolji film ZagrebDox-a prema izboru publike

Publika ovogodišnjeg ZagrebDoxa za najbolji film festivala izabrala je belgijsko-izraelski U suton života Sylvaina Biegeleisena, optimističnu priču koja donosi drugačiji pogled na starost i smrt.


Redatelj je snimio film pun humora i emocija o svojoj 94-godišnjoj majci kojoj su liječnici najavili da joj ostaje samo nekoliko tjedana života. Svi su se od nje već počeli opraštati, no ona je odlučila živjeti još dvije godine nakon toga.

Zahvaljujući tome Biegelsein je dobio priliku snimati film i svoju majku, koja se sada već morala suočiti ne samo sa svojom, već i sa starošću svoga sina. Iako je fizički loše, duhom je kao dvadesetogodišnjakinja, smije se, pjeva, puši cigarete i vjeruje kako uvijek postoji nešto zbog čega vrijedi živjeti

Sylvain Biegeleisen je redatelj, producent, fotograf i glazbenik, osnivač i glavni direktor nevladine organizacije Lahav za unaprjeđenje vrijednosti u izraelskom društvu. Njegov film “The Last Card”, prikazan na ZagrebDoxu 2009., proglašen je najboljim europskim filmom na dodjeli nagrada europskog nezavisnog filma Grand Off u Varšavi.

Za svoj novi film “U suton života” prošle je godine proglašen najboljim redateljem na festivalu Docaviv u Tel Avivu. Ondje mu je taj film nagrađen kao najbolje izraelsko ostvarenje, dok je najboljim filmom, ovaj put belgijskim, proglašen na belgijskom festivalu Docville. Prikazan je i na IDFA-i, na DOK festu u Muenchenu te na švicarskom festivalu Visions du Reel.

Pročitajte više na dalje.com


Foto: arhiva

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close