VijestiScena

U Muzeju Like u Gospiću obilježen Međunarodni dan muzeja

Jučer smo posjetili Muzej Like Gospić povodom Međunarodnog dana muzeja koji se ove godine u Gospiću obilježio na dva načina- tradicionalni i virtualni.


Manifestacija Međunarodni dan muzeja obilježava se svake godine 18. svibnja. U svijetu se obilježava još od 1977. godine, dok se u Hrvatskoj počeo obilježavati 1980. godine kada se toj manifestaciji pridružuje i Muzej Like Gospić koji svojim sugrađanima i djelatnicima pruža različite sadržaje i aktivnosti. Od 1992. godine Međunarodni savjet za muzeje ICOM sa sjedištem u Parizu predlaže određenu temu svim muzejima u svijetu, tako da je ove godine na 38. Međunarodni dan muzeja „Hiper-povezani muzeji: Novi pristupi, nova publika“.

Mladi i muzej vole se tajno/javno

U Muzeju Like Gospić ove godine su se odlučili za dva pristupa – tradicionalni i virtualni. Dr. sc. Ivan Brlić održao je predavanje na temu „Osmanska kultura i povijest u Lici“, a posebno i potpuno novo događanje je virtualna izložba „Mladi i muzej vole se tajno/javno“. Radi se o “tragovima” poput smeća i grafita koje su ostavljali mladi Gospićani kada su dolazili odnosno posjećivali muzejsko dvorište izvan radnog vremena muzeja te su tako postali stvaratelji jedne izložbe, a da to oni sami ni ne znaju.

Virtualnu izložbu može se pogledati na web i facebook stranici Muzeja Like Gospić ili skeniranjem QR koda:

Najvažnija je obnova i rekonstrukcija zgrade Muzeja

U povodu Međunarodnog dana muzeja, razgovarali smo s ravnateljicom Muzeja Like dr. sc. Tatjanom Kolak. Pitali smo novu ravnateljicu muzeja kako se snašla na novoj poziciji i kakvi su planovi  za budućnost muzeja, na što nam je odgovorila:

Mislim da to nije bilo baš toliko teško. Radim u ustanovi već 25 godina i jako dobro poznajem muzejsku djelatnost pa čak i administrativno poslovanje jer kroz sav svoj rad morala sam razumjeti i taj segment kako bih mogla dobro organizirati poslove. Neke stvari su već zadane i ne mogu se mijenjati, ali neki određeni pomaci i promjene u svakom slučaju će se raditi.

Ravnateljica Kolak naglasila je kako je za muzej najvažnija obnova i rekonstrukcija same zgrade Muzeja Like Gospić, koja je nakon 1997. godine imala restauraciju u smislu sanacije ratnih šteta. Nužan je jedan dobar i kvalitetan zahvat koji bi omogućio djelatnicima adekvatan prostor za rad te prostor za muzejske sadržaje gdje se planiraju održavati izložbe i predavanja. Posebno ističe kako je potreban stalni postav koji bi se ticao samog grada Gospića, jer Gospić kao sjedište županije, muzeja i biskupije zaslužuje dobar povijesni pregled nastanka grada i građanskog “štiha” koji pratimo kroz njegov razvoj.

Preduvjet za sve ovo je struka. Svakako je nužno je zaposliti još 2 stručnjaka jer muzej ima svega 2 kustosa što je u standardizaciji muzeja u Republici Hrvatskoj ispod razine koju ova regija, prostor i ovaj grad zaslužuju, rekla je Tatjana Kolak.

Memorijalni centar “Nikola Tesla” kao zasebna ustanova

Na kraju razgovora, s ravnateljicom Kolak smo popričali o Memorijalnom centru “Nikola Tesla” u Smiljanu koji se nalazi pod upravom Muzeja Like Gospić kao posebna, ali pripadajuća jedinica.

Za sada još uvijek snimamo situaciju financijskog opravdanja ekonomskih troškova koje imamo u Memorijalnom centru. Činjenica je da već 12 godina Memorijalnom centru uočeni nedostaci koji su nastali pri samoj gradnji te oni koji su nastali tijekom vremena. Te nedostatke treba otklanjati, uklanjanje ovisi o financijskim sredstvima, radimo za sada listu prioriteta i shodno financijama i toj listi prioriteta ćemo otklanjati nedostatke, rekla je Tatjana Kolak.

Na kraju razgovora, ravnateljica Kolak se dotakla međuodnosa Memorijalnog centra Nikola Tesla i Muzeja Like Gospić te naglasila da smatra da bi Memorijalni centar trebao postati zasebna ustanova.

Grad Gospić ima velikih planova s Memorijalnim centrom i mi naravno stojimo na raspolaganju i vidimo taj dio našeg muzeja kao dio jednog velikog parka odnosno projekta. Ono što je, nažalost, teškoća u obavljanju zadataka tj. u poslovanju jest to što Memorijalni centar funkcionira na drugim osnovama u odnosu na muzej, a muzejski zakoni ga donekle koče i osobnog sam mišljenja da bi danas – sutra Memorijalni centar “Nikola Tesla” morao postati zasebna ustanova jer bi mu to u konačnici olakšalo poslovanje, rekla je Tatjana Kolak za LIKACLUB.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close