LokalnaPolitika

Moguće pobjede nezavisnih na „margini“ velikih okršaja – drugi krug izbora

Politički analitičar Ivica Relković, danas je objavio zanimljiv pregled statistike lokalnih izbora po županijama na svom blogu besplatnapolitika.com. U naslovu samog bloga istaknuto je kako su nezavisni kandidati “spasili izbore od jednostranačja”, što bi po županijama izgledalo ovako.


 

 

U Krapinsko-zagorskoj županiji nezavisni kandidat će postati načelnik Stubičkih Toplica, jer su u drugi krug ušla oba nezavisna kandidata (Kristijan Oremuš i Josip Beljak). Ali izgledan je i Desinić (iz identičnih razloga kao i u slučaju Svete Nedelje).

U Varaždinskoj žuaniji, uz iznenađujući povratak Ivana Čehoka, možda će još jedna općina dati malo iznenađenje – Donja Voća. Tamo nezavisna Ivana Šteković lovi 10% prednosti HDZ-ova kandidata, ali ne bez izgleda da ga stigne i prestigne.

U Međimurskoj županiji imamo gotovo sigurnog nezavisnog načelnika Male Subotice, Valentina Škvorca te moguće još jednog u općini Podturen, Pericu Hajdarovića.

U Koprivničko-križevakoj županiji (osim Križevaca) vode se izgledne borbe nezavisnih kandidata i u Drnju i u Svetom Ivanu Žabnom.

Uz Osijek kao jedan od četiri velika grada, uz prethodno izdvojeni Donji Miholjac ne smijemo zaboraviti da će i Bizovac vjerojatno doći do nezavisnog načelnika Srećka Vukovića, a možda i Viškovci (Ante Krištić). Zanimljivo će biti i u Valpovu gdje nezavisni Matko Šutalo „lovi“ dostižnih šest posto prednosti HDZ-ova kandidata.

Uz spomenutu Marinu Budimir u Iloku, izgledna je u Vukovarsko-srijemskoj županiji još jedna zanimljiva nezavisna pobjeda – ona Hrvoja Drinovca u Nuštru. Također, od svih kandidata Mosta nezavisnih lista pod imenom Most (osim u Metkoviću), samo je jedan prošao u drugi krug – Darko Posarić u Vinkovcima (18,23%), no zaostatak veći od 20% ne najavljuje iznenađenje.

U Brodsko-posavskoj županiji zanimljivo će biti vidjeti hoće li Josip Glavačević kao zamjena za Ružicu Vukovac (koja je bila kandidatkinja za županicu) u izjednačenoj borbi pobijediti HDZ-ova kandidata ili će „platiti danak“ homogenizacije i kontra-homogenizacije koju je u kampanji nametnuo Most.

U Požeško-slavonskoj županiji iznenađenje bi bilo da ne pobijede i preostala dva HDZ-ova kandidata (Požega i Jakšić) te tako svih 10 gradova i općina ne završi na HDZ-ovom kontu.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vode se neizvjesne borbe u Bjelovaru i Daruvaru između HDZ-ovih i SDP-ovih koalicija. Nema borbi nezavisnih kandidata.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, u sjeni sisačko-kutinskog sraza SDP-a i HDZ-a (napokon SDP s pravom pišemo na prvom mjestu), vodit će se i mala nezavisna bitka u općini Martinska Ves gdje Ivica Dadović treba stići 14% prednosti HDZ-ova kandidata. Može li ovo biti borba u kojoj su takve prednosti za nezavisne dostižne zbog daleko veće širine zahvata u biračko tijelo iz prvog kruga ili se takvi elani, poznati iz prošlih lokalnih izbora, sve rjeđe viđaju?

Manje je vjerojatno da bi takav elan mogao izazvati nezavisni Davor Petračić u Karolovcu, jer je prednost HDZ-ova kandidata 22%, ali je ulazak u drugi krug već bio odličan „posao“ za nezavisnog Petračića.

Alen Rosić u Karojbi i Roberta Medica u Lanišću vjerojatni su nezavisni načelnici u Istarskoj županiji.

Osim Rijeke, u Primosko-goranskoj županiji napeto je i u Opatiji, a na margini tih gradova u Baškoj se događa, kao nezavisni, načelnik Toni Juranić.

U Ličko-senjskoj su dvije od tri nezavisne borbe, ali i jedna pobjeda bila bi golemi uspjeh, gledajući na zaostatke. Zato se veća borba vodi u samom Gospiću, gdje se Krmpotić i Starčević (sada kao predsjednik HSP-a) opet bore, ali sada s još neizvjesnijim ishodom negoli prije četiri godine.


U Zadarskoj županiji nezavisni u drugom krugu ne vode epske borbe, ali jedna izgledna pobjeda u Povljani (Ivica Pogorilić) i dvije sasvim moguće u Posedarju (Ivica Klanac) i Vrsima (Luka Perinić) i više su nego zadovoljavajuć rezultat nezavisnih.

Osim nezavisnog „top iznenađenja“ iz Knina, u Šibensko-kninskoj županiji izgledan je i nezavisni načelnik Tribunja – Marko Grubelić.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji sve je u sjeni dvoboja Kerum-Opara, pa i to da bi nezavisni kandidati mogli pobijediti u tri grada i pet općina u drugom krugu! Sinj-Hvar-Stari Grad su gradovi, a Muć-Podbablje-Podgora-Otok-Bol su općine. I pet od osam bilo bi golemo, a realno je.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji gledat će se samo Metković, pa moguću pobjedu nezavisnog Ante Šeparovića u Blatu vjerojatno samo mi ovdje apostrofiramo kao podatak. Ali ta je pobjeda, zbog „ratničke“ homogenizacije Mosta i kontra-Mosta daleko izglednija od pobjede Katarine Ujdur u Metkoviću.

U prilogu su svi kandidati drugog kruga lokalnih izbora 2017., razvrstani po županijama te veličini gradova i općina.

Zbog minimalnog ažuriranja i tablica iz prethodne tri objave, preporučamo svim korisnicima da „bace oko“ i na te tekstove, kako bi sada dobili što cjelovitiju sliku završenog prvog kruga i predstojećeg drugog kruga lokalnih izbora.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Ivica Relković/besplatnapolitika | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close