KRAJAČEV SAN: Priča o pastirskim stanovima na Velebitu

Tena Brnad

Prepušteni zaboravu i zubu vremena, u južnom dijelu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit nalaze se brojni ostatci pastirskih stanova koji su se u prošlosti upotrebljavali za ljetni smještaj pastira i njihovih obitelji.


Krajem 2015. godine Nacionalni park Sjeverni Velebit priveo je kraju projekt Ministarstva zaštite okoliša i prirode vrijedan 6 milijuna kuna, u sklopu kojega je rekonstruirano deset pastirskih stanova na izvornim lokacijama Lubenovcu i Alanu.

Izgradnju stanova dokumentirao je poznati snimatelj i fotograf Miro Andrić te uz priču o životu na Velebitu napravio film pod nazivom Krajačev san.

Dokumentarni film Krajačev san prikazuje tradicionalne metode izrade pastirskih stanova na Lubenovcu i Alanu, a na kraju i posjete turističkih grupa obnovljenim pastirskim stanovima. Film je premijerno prikazan 11. prosinca 2015. godine prilikom obilježavanja Međunarodnog dana planina u Krasnom.

Obnova pastirskih stanova preduvjet je povratka tradicionalnog stočarstva na Velebit s ciljem očuvanja biološke raznolikosti, a boravkom u obnovljenim pastirskim stanovima posjetitelji imaju priliku upoznati tradicionalni način života na Velebitu te spoznati koliko je takav način života bio u potpunom suglasju s prirodom.

Priču o pastirskim stanovima na Velebitu možete pogledati večeras na prvom programu HRT-a od 21 sat.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: screenshot

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u