VijestiZdravlje

Koliko dugo sirevi mogu stajati u hladnjaku?

Kako bi očuvali zdravlji i sačuvali se od trovanja, iz frižidera često bacamo sve što nam je iole sumnjivo. Među najčešćim namirnicama koje bacamo je i sir. No stručnjaci s portala Tasting Table otkrili su koliko dugo sirevi mogu stajati u hladnjaku, piše 24sata.hr


Parmezan, blokovi cheddar sira i drugi tvrdi sirevi mogu trajati od dva do četiri mjeseca neotvoreni u hladnjaku. No nakon otvaranja, ako su spremljeni prikladno, mogu trajati do šest tjedana. Ako se na njima nakupila plijesan, s tvrdih sireva ih samo skinite jer je ostatak jestiv. Primijetite li da se bliži rok trajanja, naribajte ga i iskoristite za umake, tjesteninu ili zapečeno povrće.

Želite li sačuvati tvrdi sir za neko drugo vrijeme, možete ga i zamrznuti. Takav će biti dobar do 8 mjeseci, ali morate imati na umu da će malo promijeniti okkus.

Sirevi koji su između tvrdog i mekanog poput gaude i gruyera mogu trajati oko tri tjedna otvoreni ili dva mjeseca u zamrzivaču ako su neotvoreni. Najbolji način da ovi sirevi potraju je da ih zamotate u masni papir. To će osigurati dužu svježinu nego kada je zamotan u prozirnu foliju. Ova folija lako zadržava vlagu koja se može nakupiti između nje i sira pa se zbog toga može lako razviti plijesan.

Mekani sirevi poput fete, mozzarelle, gorgonzole ili camembertea moraju se brzo pojesti jer se opasne bakterije poput listerije u njima lako razvijaju. No neotvoreni mogu stajati do dva tjedna u hladnjaku. Možete ih i zamrznuti, no neki od njih, poput mozzarelle mogu izgubiti svoju pahuljastu strukturu nakon odmrzavanja.

Najbolje je da ih ne otvarate dok vam ne zatrebaju, a ako vam ostane nešto od njih stavite ih u plastičnu posudu s čvrsto zatvorenim poklopcem u frižider, piše 24sata.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close