KulturaIzdvojeno

Karakaš: “Sve moje knjige o Lici su nastale iz ljubavi jer se kvalitetna književnost ne može raditi iz mržnje”

PONOSAN LIČANIN

Damir Karakaš, proslavljeni pisac iz Plašćice kod Brinja, gostovao je u u emisiji “Profil” Radiotelevizije Crne Gore.


Između ostalog, govorio o svom posljednjem romanu “Okretište” – literarnom suočavanju s nasilnom događajem u kojemu je gotovo izgubio život zbog javno izgovorenih stavova i književnih izraza.

“Roman Okretište zasniva se na barikadama. Kada čovjek stoji na barikadama, on više ne vidi čovjeka, nego metu. Trebalo je naći načina da se prebrode te barikade jer najveći problem je tu bila osveta. Jer ja dolazim iz Like, a i kod vas u Crnoj Gori i još nekim krajevima na Balkanu – mi nikad za prvi rat, drugi ili neki idući ne kažemo da je netko nekog ubio, nego uvijek znamo imenom i prezimenom tko je koga ubio i to se prenosi s koljena na koljeno.”

Kaže da posljednjih 15-20 godina konstantno ima problema zbog svoje literature te da skoro tri godine nije bio u rodnom kraju. Istaknuo je da se njegova literatura ne bazira na skandalima, nego je bazirana na jeziku i često se ta netrepeljivost odnosi više na njegove političke stavove jer on uvijek kaže ono što misli.

“Recimo, ja sam bio gost “Nedjeljom u dva” dva puta zadnjih 10 godina. Inače, kada pisac dođe u tu emisiju koju gleda milijun ljudi, uvijek mu prodaja knjiga poraste. Kad ja dođem, meni prodaja knjiga padne. Zato što govorim iskreno.”

Kaže da je Lika kao topos važni formativni okvir njegovog rada i identiteta i da su sve njegove knjige koje govore o Lici nastale iz nekakve ljubavi jer se kvalitetna književnost ne može raditi iz mržnje. Tu se događa i apsurd jer njegove knjige nitko ne čita te da su u Hrvatskoj knjige jedino važne tamo gdje ih nitko ne čita.

Percipiraju me u Lici kao nekakvog anarhistu, ljevičara, čak i popovi pričaju protiv mene, a ja nisam ni ljevičar ni desničar, ne želim preuzimati odgovornost za pojedine skupine, sve što govorim i radim – radim u svoje ime”

Pogledajte video!

 

 


 

Komentari

Komentara


Foto: YouTube screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close