Turizam

Hotel sudnjeg dana: Visine zastrašujućih 330 metara i sa 105 katova

Hotel je trebao imati tri tisuće soba, ogromnu kockarnicu, a osam katova bi se vrtjelo tako da bi gosti uživali u večeri i stalno mijenjali pogled…


Visine zastrašujućih 330 metara i sa 105 katova, ova zgrada gotova je samo izvana. Iako se gradi već gotovo 30 godina, daleko je od završetka, a ovo je priča o “Hotelu sudnjeg dana” u najzatvorenijoj zemlji svijeta.

I diljem planete mnoge zgrade ostale su nedovršene. Takve ćete naći i u najrazvijenijim zemljama, jednostavno se projekt pokaže promašenim ili investitor ostane bez novca i zgrada koja je trebala imati namjenu, ostane utočište duhova. Ipak, od svih nedovršenih i napuštenih zgrada, ova je, s obzirom da se nalazi u Sjevernoj Koreji, najtajanstvenija.

Izgradnja Ryugyong hotela, započela je davne 1987. godineu Pyongyangu, kad je “željezna zavjesa” još uvijek postojala. Hotel je trebao biti ponos zemlje i svojim piramidalnim stilom pokazati arhitektonski iskorak i modernizaciju, ali padom komunizma i raspadom Sovjetskog Saveza, počeli su problemi s gradnjom, a kulminirali su 1992. godine kad je zemlju zadesila velika ekonomska kriza pa je izgradnja piramidalnog hotela, obustavljena.

Naravno, ideju za samu zgradu dobio je veliki vođa Kim Il Sung, koji je izoliranom državom upravljao punih 46 godina, od 1948., pa sve do smrti 1994. Zgrada je trebala postati najveća na svijetu i pokazati moć Sjeverne Koreje, a Kim se na njenu gradnju odlučio nakon propasti ideje o organizaciji Olimpijskih igara 1988., kad je za domaćin izabran južnokorejski grad Seoul.

Više čitajte na punkufer.dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close