KolumnePles s vragom

Dim i zrcala

Biće da Englezi nisu veliki ljubitelji mađioničarskih trikova. To ti je sve dim i zrcala, znaju reći, umjesto, lovačke priče. Ti idiomi su zanimljiva stvar, ponekad znaju odgovoriti i na najveću zagonetku svemira “Šta ima?” “Dim i zrcala.”

Sjećam se scene iz stripa, doba kolonizacije Amerike, bio je jedan Indijanac koji je silno volio kukati, Žalosna Sova, veliki ljubitelj dima i prljavštine. Jednom prilikom prijatelji su ga jako napili i okupali dok je spavao na što se Sova jako šokirao drugi dan “Nee, moj čarobni sloj dima i prljavštine!” Mislio je da će umrijeti, brže bolje se skočio valjati po zemlji da nanese čarobni sloj prašine i odmah potom trk u vigvam zapaliti lulu da nanese čarobni sloj dima.

Ima nešto u smradu duhana i dima općenito, vjerojatno kukac dobije impuls tipa gdje ima dima i vatra postoji. Hmm, u tako malom mozgu tipa muva ili komarac i najmanja greškica vjerojatno znači barem žestoki ADD ili kamikazu.

Naslušao sam se lovačkih priča, i bio autor ponekih ne toliko zapaženih doduše. Najbolja lovačka mi je bila kad je jedan mladi Otočki lovac pričao kako je ronio kraj svoje vikendice na moru i izronio ništa drugo nego gitaru. I to ne bilo kakvu gitaru nego gitaru kojom je svirao Jimi Hendrix. I ne samo to gitara je bila u odličnom stanju i moglo ju se svirati čim se osušila.

Zanimljivo je kakve sve budalaštine može mladi mozak prožvakati i ostati strpljiv prema naratoru. Za neke ljude to postane pravi nastup. Svi znaju da laže, ali nema veze, koliko će daleko ići, kako će se iskoprcati iz zadnje gluposti koju je rekao, fascinantno.

Više nemam toliko strpljive živce za lovačke, malo mi je i žao. Valjda dođe trenutak kad shvatimo da nećemo živjeti vječno i kako bi bilo mudro smanjiti količinu glupo utrošenog vremena u životu. Reče Igor i zapali cigaretu.

Cigareta sama nije tolik problem, nego zna Igor to popratiti i kavom, jer tu je cijev. Ti cijev. Prokleta besplatna pupčana vrpca za lovačke priče. Ne samo da su fantastične nego ih možeš staviti na listu i gledati iz kreveta na velikom ekranu. I ne samo to, ti cijev ti omogućuje da i ti postaneš lovac i s cijelim svijetom podijeliš svoje lovačke priče brzo, efikasno i bezbolno jer nema nikoga u sobi da te tuče ili da ti se smije dok sipaš grafit pred jednoroge.

Hmm, kako je jedna draga kolegica lijepo primijetila, devolucija na pomolu. Ne znam samo je li mislila u anglističkom smislu ili tradicionalno. Bilo kako bilo vidim sebe ponekad u situaciji gdje u pet minuta srknem kavu, kad netko previše priča gluposti, i odem doma da bi upalio youtube i meditirao nad mislima, ruku na srce, vjerojatno još većih kretena.

Kako i ne bi to su “moji” kreteni, preciznije papige seta ideologija koje su meni osobno simpatične. Virtualni tipovi koji su prenijeli lovačke priče s igrališta i iz kafića u svoje sobe i snimaju se. Neka raja gleda. Ideju jako lijepo ilustrira pjesma poznatog domaćeg vokalno instrumentalnog sastava Razbijači čaša, Šeraj, lajkaj i tagiraj.

Neka, nema veze, barem nisam više u tolikoj dilemi. Sljedeći put, draga Ive, neću te pokušat lemat stalkom za cjenike nego ćeš na “Šta ima?” dobit “Dim i zrcala.”


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay.com

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close