Politika

Darko Milinović: “Još ću razgovarati s Thompsonom da ipak održi koncert na Krbavskom polju”

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine Ličko-senjske županije prihvaćen je proračun Ličko-senjske županije u iznosu oko 352 milijuna kuna.

Nakon šest neuspjelih pokušaja, Vijećnici Županijske skupštine jednoglasno su prihvatili proračun za 2019. godinu te tako posljednji dan u zakonskom roku izbjegli raspuštanje Županijske skupštine i raspisivanje novih izbora. Na sjednici nije bio nijedan od šest vijećnika HSP-a, a proračun su poduprli vijećnici HDZ-HSS-HSU-HSP-AS, nezavisni vijećnici s liste Darka Milinovića te Bure promjene i SDSS-a

Na pitanje je li mu predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković naredio da prihvate proračun, Predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić (HDZ) odgovorio je da nije i da je ta odluka donesena u interesu županije.

Ovo nije podrška Darku Milinoviću, ovo je podrška Ličko senjskoj županiji. Ono što je nama bilo bitno jest to da smo dobili garancije od premijera i od Vlade da ćemo realizirati neke stvari koje su veoma bitne za razvoj Ličko-senjske županije. Iz tog razloga smo podržali proračun, da uz to ne bismo radili i nove troškove, a  samim time i zaustavili sve ono što je dobro za županiju, rekao je Kustić.

Župan Ličko-senjske županije Darko Milinović zahvalio je svima koji su prihvatili proračun i poručio da nikome neće dozvoliti da se igra ugledom i gospodarskim razvojem Ličko-senjske županije:

Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj proračun, mogao bih ja sada likovati i reći pobijedio sam – pobijedila je Ličko-senjska županija, pobijedila je danas Hrvatska i razum. Zahvaljujem se svima onima koji su svojim doprinosom i autoritetom zapravo razbistrili situaciju u Ličko-senjskoj županiji, rekao je Milinović.

U izjavi za medije Milinović se osvrnuo na odluku pjevača Marka Perkovića Thompsona, koji je nakon političke reakcije sa prošle skupštine Ličko-senjske županije otkazao koncert na Krbavskom polju.

Zbog dezinformacija, zbog laži da njemu ide 200.000 kuna, ja sam i očekivao da će to napraviti”, rekao je Milinović te dodao: “Ja bih napravio sve, ali baš sve da se to desi na Krbavskom polju, a oni koji su problematizirali tuđe tragedije i to uspoređivali s Markom Perkovićem Thompsonom, doveli su do rezultata da je Thompson ostao pošten, dosljedan hrvatski pjevač i rekao je – kad politizirate, moje ime u to nećete koristiti i čestitam mu na toj odluci.”

Milinović je najavio je da će pokušati nagovoriti Thompsona da se predomisli i ipak održi koncert na Krbavskom polju u povodu proslave vojno-redarstvene operacije Oluje jer je za infrastrukturu u proračunu osigurano 200.000 kuna.

Vijećnik Županijske skupštine i načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić rekao je kako je njegova izjava u kojoj se, pravdajući svoj glas protiv Proračuna Ličko-senjske okomio na Thompsonov koncert i iznos od 200.000,00 kuna koji je trebao biti dodijeljen iz istog Proračuna, dok s druge strane njegova Općine Brinje nema dovoljno kola Hitne pomoći, izvučena iz konteksta i da su je pojedini mediji u drugom smjeru usmjerili, te da će podržati prijedlog župana da se koncert ipak održi.

To je sve izvučeno iz konteksta, ja nemam ništa osobno protiv Marka Perkovića Thompsona i njegovog nastupa, dapače prošle godine smo planirali u općini Brinje organizirati koncert, no nismo mogli zadovoljiti financijsku konstrukciju, rekao je Fumić

Fumić je istaknuo kako, prema njegovom mišljenju, u proračunu ima mnogo stavki koje nisu dobre i da proračun nije razvojan, ali je glasao za proračun zbog obećanja premijera da će dodatna sredstava uložiti u Ličko-senjsku županiju.

Svoje zadovoljstvo donošenjem proračuna izrazio je i vijećnik Županijske skupštine i gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo:

Konačno je pobijedio razum, što je Bura promjena od početka govorila i skretala pažnju svima. Međutim, desilo se u zadnji čas, minutu do dvanaest i mislim da dijelim zadovoljstvo ogromne većine građana Ličko-senjske županije, da su izbjegnuti još jedni nepotrebni privremeni izbori. Ljudi su umorni, siti politike i to bi donijelo još podjela, još nejasnih političkih situacija. Tko zna kako bi Skupština izgledala, ali siguran sam da bi akteri još jednog izazivanja političkih nestabilnosti novih prijevremenih izbora bili kažnjeni od strane birača i zato sam uvjeren da je ovo za sve najbolje rješenje, a u konačnici najviše za građane Ličko-senjske županije, rekao je Dabo.

Nepojavljivanje HSP-a na posljednje tri sjednice Županijske skupštine Dabo opisuje kao neodgovorno i nerazumno:

Iako su cijelo vrijeme upirali da su oni ti koji će preuzeti odgovornost, da su spremni na to i da to žele,  ova tri put nepojavljivanja na Skupštini županije, uz to da su na prvoj Skupštini pokušali iz tajnog glasovanja isposlovati i dogovoriti sve s HDZ-om, pokazuju da ta politička opcija vrluda, da ne zna što radi i čini mi se da takva politika nema svijetlu budućnost, rekao je Dabo.

Dabo smatra da se bez odluke i intervencije premijera izglasavanje proračuna ne bi dogodilo.

Čestitam premijeru što je u ovom slučaju on sigurno utjecao na to da se donese ovaj razuman stav i da se proračun izglasa, rekao je Dabo.

Dabo je istaknuo da izglasavanjem proračuna Grad Novalja financijski ne dobiva puno, ali dobiva stabilnost jer prijevremeni izbori oduzimaju energiju i njemu kao gradonačelniku skraćuju vrijeme koje je potrebno za obavljanje kvalitetnog rada u njegovom gradu.

Nekih velikih financijskih efekata Grad Novalja nema, ali oni koji imaju, oni su nažalost bili nerazumni, tek smo sad iz sedmog puta ovo izglasali, ali rekao sam i obećao sam – neću se puno baviti prošlošću. Proračun je donesen, hajdemo gledati naprijed, hajdemo gledati što možemo dobro napraviti, svaki za svoj grad, općinu, a u konačnici i za Ličko-senjsku županiju!, poručio je Ante Dabo.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close