Scena

Na današnji dan kod Korenice poginuo hrvatski junak ban Petar Berislavić

Na današnji dan, 20. svibnja 1520. godine, u 45-oj godini života poginuo je Petar Berislavić, hrvatski ban i ratnik rodom iz Trogira koji je punih sedam godina bio strah i trepet Osmanlija i zbog kojeg je Hrvatska dobila naziv Predziđe kršćanstva.


Petar Berislavić hrabro je branio Hrvatsku u vrlo teškim povijesnim trenutcima, nakon poraza u Krbavskoj bitci 1493. godine, kad je Hrvatska ostala skoro bez obrane, a njezin teritorij gotovo napušten i opustošen.

Nikada nije izgubio bitku protiv Osmanlija, a za potrebe obrane hrvatske domovine i kršćanske Europe rasprodao je vlastita imanja, kao i imanja bližih rođaka. Osobito važne bile su bila njegove pobjede 1513. na samu Veliku Gospu kod Dubice na Uni, te obrana Knina, Skradina, Ostrovice i Jajca.

Na dan svoje smrti u “Vražjoj gori” kod Korenice ban je sa svojih 300 ratnika natjerao u bijeg skoro trostruko brojniju tursku vojsku. Kada je zbog nezgode s konjem zaostao iza potjere s dvojicom pomoćnika, na njih je iznenada navalilo oko 60 Turaka. Ban je naredio svojim pomoćnicima da bježe i tako im spasio život, nakon čega se suprostavio Turcima i s mačem u ruci junački poginuo.

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close