Petar Hranuelli izlaže u galeriji Memorijalne zbirke Jozo Kljaković

Tena Brnad

U četvrtak, 4. 10. 2018. u 19.00 sati u galeriji Memorijalne zbirke Jozo Kljaković (Rokov perivoj 4, Zagreb) otvara se samostalna izložba skulptura i crteža “Zub” kipara Petra Hranuellija.


Crtež zuba kod Petra Hranuellija je grafički prikaz oblika na papirnatoj površini. U širem smislu, slika tj. crtež zuba, rađena crnim tušem pomoću kistom – debljom ili tanjom linijom. Kombinacijom čistih linija, spajanjem crta , kontrastom crnog i bijelog, efektom crteža na papiru postiže se linearnost i plastičnost trodimenzionalnost kiparskog crteža. Crtež je način izražavanja koji je stariji od pisane riječi. Tehnike koje se koriste pri stvaranju crteža nazivaju se crtačke tehnike, a crtež je osnova Hranuellijevog kiparstva.

Na svakom zubu mogu se razlikovati tri dijela: kruna, vrat i zubni korijen. Caklina zuba je najčvršća tvar u ljudskom tijelu. Zube nalazimo u gornjoj vilici (lat. maxilla) i donjoj vilici (lat. mandibula). Hranuelli je to uspješno napravio u crtežu, a nakon toga i u skulpturi – bilo to da se radi u kamenu ili brušenom staklu te opet skulpturu zub kao i crtež gleda u svojoj kiparskoj jednostavnoj formi do koje nije ni lako doći.

Zubni tehničari se bave zubnom protetikom odnosno nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine vještačkim protezama, a Hranuelli se bavi skulpturalnom zubom ako bi se to tako moglo nazvati.

Izložba se može pogledati do 23.10. 2018. godine.

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u