ZnanostTurizam

NOVA ZNANSTVENA OTKRIĆA U NP SJEVERNI VELEBIT: U Lukinoj jami voda se diže preko 100 metara za samo 42 sata!

Jamski sustav Lukina jama u strogom rezervatu prirode Hajdučki i Rožanski kukovi, unutar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, najdublja je jama u Hrvatskoj.


Otkrili su ju slovački speleolozi 1991. godine, a ime je dobila po Ozrenu Lukiću – Luki, speleologu koji je poginuo kao hrvatski vojnik u domovinskom ratu na Velebitu. Duboka je 1.431 m i danas je 14. najdublja jama na svijetu.

Najnovija istraživanja Lukine jame započela su 2010. godine i još traju, a dio rezultata nedavno je predstavljen u cijenjenom međunarodnom znanstvenom časopisu Hydrological Processes. Jedan od glavnih rezultata ovih istraživanja povezan je s otkrićem da se u Lukinoj jami voda diže preko 100 m u 42 sata. 

Istraživana je vrlo složena dinamika vode i zraka u tom dubokom krškom sustavu koja pored ostalog omogućuje pojavu leda do dubine i od preko 500 m.  U sifonu na dnu jame izmjereno je podizanje razine vode za preko 100 m visinske razlike u samo 42 sata! Na temelju mjerenja svojstva i razine vode u sifonu interpretirana su svojstva neistražene, a sigurno vrlo složene mreže potopljenih kanala koji se nalaze duboko ispod površine Velebita i imaju ključnu ulogu u transportu voda iz Like i s Velebita prema priobalnim izvorima. Jedan od glavnih rezultata ovog istraživanja je konceptualni model koji opisuje vezu između dinamike zraka i vode u jamskom sustavu i njegovoj okolini. Ovi rezultati predstavljaju doprinos upravljanju i zaštiti hrvatskog krša koji je izuzetno vrijedan iz aspekta georaznolikosti, bioraznolikosti te voda koje se većinom nalaze u njegovom podzemlju.  Ovime će se nadopuniti bogati sadržaj u Kući Velebita u Krasnu, gdje se posjetitelji mogu liftom voziti kroz Lukinu jamu i upoznati s brojnim rezultatima speleoloških i znanstvenih istraživanja u NP Sjeverni Velebit, piše doc.dr.sc Dalibor Paar.

Komentari

Komentara


Foto: YouTube screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close