VijestiScenaKultura

LIČKE PRIČE – Matej Šporčić: “Kuterevo dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje”

U zadnjih nekoliko godina kad je riječ o mladima, najčešće, nažalost, slušamo priče o njihovu odlasku – što iz Like, ali i iz države. Moja današnja priča govori o mladiću koji nije otišao nikuda, nego je jedan od onih koji njeguje našu ličku kulturnu baštinu u svom selu.

Ja sam Matej Šporčić, rođen sam 21. siječnja 1995. godine u Gospiću.

Osnovnu školu završio je u Kuterevu, a srednju školu u Otočcu smjer Šumarski tehničar. Završio je i razne seminare vezane za folklor u Otočcu, Zagrebu i Duopolju pod vodstvom dr. sc Joška Ćaleta i prof. Vidoslava Bagura.

Uz sve svoje obaveze, Matej volontira i pomaže u Utočištu za mlade medvjede u Kuterevu tj. Velebitskoj udruzi Kuterevo, a ima tu još koječega što popunjava njegov životopis, ali i zbog čega je nagrađivan…

Član sam Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kuterevo, a ove sam godine dobio brončanu vatrogasnu plamenicu za hrabrost i požrtvovnost. Obavljam dužnost gradskog vijećnika Grada Otočca, te člana Mjesnog odbora Kuterevo. Radim kao Nadzornik RJ gospodarenje rijekom Gackom u poduzeću Gacka d.o.o.

Folklorom se bavi 10 godina, a ono po čemu je Matej nama „upao“ u oči je KUD Dangubice iz Kutereva.  Njegovo ime blisko je vezano s tim KUD-om, a nije ni čudo kada je upravo on njegov voditelj i predsjednik.

Folklor me zanimao još od malih nogu. Uvijek sam volio gledati ličko kolo, kad se prije igralo ispred crkve za Božić i Uskrs, te slušati kako svira dangubica i druge tambure. Odjednom je svega toga nestalo… Ni kola nije bilo pred crkvom jer ni imal ko pognat u kolu, a kamoli zapovidat kolom. Kada sam krenuo u srednju školu i priključio se FD Otočac, od tad je sve krenulo. Nakon nekog vremena sabrao sam prijatelje i ostalu djecu jednu večer u selu kod Kvartira (župnog stana) gdje smo se inače svi sastajali i zezali, razgovarali. Tako sam ja njima ispričao svoju ideju o tome i pokazao neke snimke i začudo oni su se svi složili i podržali me, te smo se dogovorili da ćemo se sutra sastati u Vatrogasnom domu i krenuti plesati. Kako je to krenulo, na svakoj probi bi se netko novi priključio našim probama i sve do dana današnjeg, fala Bogu, radimo i družimo se.

KUD “Dangubice” Kuterevo osnovano je 2010. godine, a registrirano 2011. godine. Osnovala ga je skupina djece uz pomoć prve predsjednice Slavice Burić. KUD je dobio ime po tradicionalnome instrumentu koji se još uvijek izrađuje u selu. Društvo broji 50-tak članova različitog uzrasta.

Sudjelovali su na različitim manifestacijama i smotrama…

 Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Pasionska Baština u Zagrebu, Smotra folklora u Otočcu, Ogulinu, Metkoviću, Slavonskom Brodu, neke su od njih, govori Matej.

Sudjelovali su i u raznim emisijama HRT-a: Lijepom našom u Novalji i Gospiću,  u emisiji Dobro jutro Hrvatska, te dokumentarnoj emisiji pučke i predajne kulture o dangubici samici.

KUD Dangubice djeluje  u više sekcija: dječja, pjevačka, dramska, tamburaška, dangubaška, etno sekcija, te izvorno folklorna. U Kuterevu organiziramo svake godine svoj godišnji koncert za vrijeme Božića kada ugostimo i neka druga društva i razveselimo malo svoj narod. Godine 2018. snimli smo svoj prvi audo CD pod nazivom “Kuterevo selo ispod gore” koji sadrži 15 izvornih napjeva i pjesama sela Kutereva. Bili smo nominirani i za Porin.

Ove godine spremaju se na put preko granice, točnije u Njemačku.

Očekuje nas još mnogo nastupa, koje smo planirali ove godine, samo ako ih financijski bude moguće realizirati, a to su:  smotra folklora u Otočcu, Đakovački vezovi, smotra folklora u Solinu…

Za sam kraj razgovora, Matej je ostavio poruku mladima…

Svim mladima bih poručio da probaju ući u taj svijet folklora, napraviti prvi korak u kolu ili zapivati našu staru pismu, zasvirati tamburu, te sačuvati ove lipe naše običaje jer mi smo jedini koji to možemo održati i sačuvati. Proputovat ćete cijelu Lijepu našu, pa i šire, i pokazat ćete narodu bogatstvo i lipotu naše kršne Like.

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close