SavjetiZdravlje

Žuljevi: Kako liječiti i spriječiti?

Zbog žuljeva nam se hodanje ponekad čini neudobno, katkad i nemoguće, a žulj će nas možda spriječiti da odemo na redovito vježbanje. Mjehur se javlja kada trenje ili opekotina naprave žareće oštećenje na gornjem sloju kože.


Na tom se mjestu skuplja tekućina poput malog zračnog jastuka ispod koža, a ona nastoji zaštiti donje slojeve kože od oštećenja. Žuljevi se javljaju na svim mjestima gdje se događa trenje, a ne samo na stopalima mada je tamo njihova pojava najčešća.

Većina žuljeva zaraste bez posljedica, sama od sebe. Postoji nekoliko sitnica koje možete učiniti da vam se bolno mjesto oporavi što prije.

1. Prestanite ga dodirivati

Ostavite mjehurić na miru. Gornji sloj mjehura je sterilan i štiti donje slojeve kože od infekcije. Ako ga probušite možete otvoriti put bakterijama. Pazite i gdje se nalazi da ga ne bi slučajno povrijedili.

2. Držite ga čistim

Učinit ćete sve kako bi spriječili infekciju, pa zato nježno dodirujte mjesto kada ga perete vodom i sapunom. Mjehurić je osjetljiv i održavanje čistoće je jedna od najboljih obrana.

3. Kontrolirajte naticanje

Upaljeni mjehur čini svaku aktivnost vrlo bolnom. Da bi ubrzali oporavak mjesta na koži od mjehura, stavljajte led da smanjite oticanje, nakon što ste oprali bolno mjesto. Led će smanjiti upalu i spriječiti da se mjehur povećava, što će skratiti vrijeme prolaska ozljede.

4. Pokrijte ga

Ako ga u pranju četkate i probušite, izložit ćete to mjesto infekciji. Pokrijte povrijeđeno mjesto labavom gazom i flasterom, ne prečvrsto, samo da se drži, da ga ne bi povezom stisnuli i da mjehur ne bi pukuno. Stavite zaštitu samo lagano da vam ne bi iskliznula.

5. Neki puta ga treba probušiti

Ako vas mjehur boli i već se jako povećao, morate ga drenirati. Ako vam doktor nije blizu, što bi bila najsigurnija opcija, učinite to sami. Očistite mjesto alkoholom i probušite vrhom sterilne igle. Vrlo pažljivo istisnite mjehur da tekućina izađe kroz načinjenu rupicu. Nakon toga namažite vazelin na drenirano mjesto da ostane vlažno i ranu pokrijte zavojem. Radite to jednom ili dvaputa dnevno dok ne prođe.

6. Prepoznajte kada trebate otići liječniku

Ako žulj nije samo žulj i ako na primjer ne znate koji je uzrok pojave mjehurića, možda je njegova pojava vezana uz dijabetes ili problem cirkulacije, pogotovo ako on ne prolazi ili se ponavlja. Isto tako ako pocrveni, nastavi oticati ili se bol poveća, možda se mjesto inficiralo. Ako iz njega curi tekućina više od pet dana, morate ga pokazati liječniku.

7. Posvetite se prevenciji žuljeva

Jedan od najboljih načina prevencije je smanjenje vlažnosti. Stavite silikonske jastučiće na osjetljiva mjesta gdje vam se znaju pojaviti žuljevi. Ili malo dječjeg pudera ili nekog drugog sredstva koje smanjuje znojenje na stopalima ili između prstiju, osobito prije odlaska na vježbanje.


Tekst: telegram.hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close