Znanstvenici objavili razlog iznimno visokih temperatura u lipnju

Tena Brnad

Klimatske promjene uzrokovane djelovanjem ljudi doprinijele su velikim vrućinama u zapadnoj Europi tijekom ovoga mjeseca u kojem je Portugal pretrpio požar s tragičnim posljedicama, a mnoge države zabilježile rekordno visoke temperature, rekli su znanstvenici u četvrtak, piše 24sata.hr


Temperature za mjesec lipanj bit će za oko tri stupnja Celzija više od dugoročnih prosjeka za zapadnu Europu, objavila je skupina znanstvenika u izvješću.

“Utvrdili smo jasne i snažne veze između ovomjesečnih rekordnih toplina i klimatskih promjena uzrokovanih djelovanjem čovjeka”,  rekao je Geert Jan van Oldenborgh, viši istraživač Kraljevskog meteorološkog instituta Nizozemske i jedan od autora studije.

Klimatske promjene izazvane korištenjem fosilnih goriva učinile su intenzitet i učestalost ovakvih vrućina četiri puta vjerjojtnijim u Francuskoj, Švicarskoj, Nizozemskoj i središnjoj Engleskoj a deset puta vjerojatnijim u Portugalu i Španjolskoj, utvrdila je studija na temelju povijesnih trendova.

Znanstvenici su rekli da vrućine najvjerojatnije nisu hir prirode i ne mogu se objasniti promjenama aktivnosti Sunca ili drugim prirodnim čimbenicima.

Više na 24sata.hr

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: pexels

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u