AutomotoVijesti

ZBOG NAFTNE KRIZE Od danas poskupila sva goriva u Hrvatskoj!

Nakon napada dronovima na najveća naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji ta je zemlja prepolovila dnevnu proizvodnju nafte što je utjecalo i na globalne zalihe koje su smanjene za pet posto.


Cijena barela je drastično skočila – na londonskom tržištu za 13, a na američkom čak za 15 posto. Riječ je o možda i najvažnijem naftnom postojenju na svijetu pa ne čudi što je ovaj incident za koji su SAD okrivile Iran odmah utjecao na svjetsko tržište nafte i cijenu “crnog zlata”.

Cijena nafte prije incidenta bila je 62 dolara za barel, sad je skočila na 72-73 dolara po barelu.

Takva se situacija neminovno odražava na cijene naftnih derivata koji su od ovog utoraka u Hrvatskoj poskupjeli. I to svi.

Najviše je poskupio dizel – prosječna cijena litre prije tjedan dana bila je 9,77 kune dok je od danas 9,87 kuna za litru. Prosječni spremnik tako je poskupio za pet kuna.

Kod benzinskih goriva nešto manja korekcija cijena – sa prosječnih 9,92 kune za litru na 10,02 kune, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva.

Autoplin je također skuplji – oni koji na njega voze od danas ga plaćaju 4,35 kuna ili dvije kune više za spremnik.

Ukoliko se situacija na Bliskom istoku zakomplicira, a “naftna kriza” produbi, cijene goriva mogle bi u narednim tjednima samo rasti i opet probiti granicu od 11 kuna po litri.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close