Zdravlje

Zašto jedemo: 6 tipova izjelica

Većina nutricionističkih savjeta usmjerava se na vrstu hrane koju unosimo u organizam.  No, Brad Lamm vjeruje da je za stvaranje pravilnih prehrambenih navika podjednako važno pitanje –  zašto jedemo.


Lamm, osnivač centra zdrave prehrane Breathe Life Healing Center, čije podružnice ima u Los Angelesu, New Yorku i Detroitu, pomogao je brojnim ljudima da promjene svoje prehrambene navike. No, čineći to otkrio je šest različitih stilova osoba koji imaju pogrešan stav prema hrani, a koji izuzetno utječe na njihove prehrambene navike i zdravlje. Lamm za Huffington Post tvrdi da je prije svega važno otkriti kojem stilu izjelice pripadate kako biste prema tome mogli naučiti koji je vaš okidač zbog kojeg prečesto ulazite u kuhinju.

Ove izjelice koriste hranu kako bi popunili svoju emocionalnu prazninu često ne povezujući da njihova emocionalna stanja utječu na prehrambene navike. Zbunjeni ste sa svojim osjećajima i pogrešno ih procijenjujete. Mislite da vam je dosadno no to je samo kamuflaža  za  usamljenost, ljutnju, tugu pa čak i sreću. Za takve osobe važno je jasno odredite vrijeme kada se ne jede. Kako je osam sati navečer najčešće vrijeme prejedanja, dobro je postaviti granicu i naviku da se ne jede iza osam sati navečer.

2. Izjelica navike

Njima je potrebna rutina i kada je ona narušena počinje kaos. Kada ste pretrpani obvezama sve pada  u vodi i izgubljeni ste. U takvim trenucima imate opravdanje i izgovarate rečenicu – ma, samo ovaj put. No, u mnogim slučajevima ta rečenica postaje rutina. Kako biste izbjegli takve stvari važno je planirati svoje obroke. Na vrijeme pripremite ono što vam je potrebno od hrane za taj dan. Na taj način kada uz sebe imate pripremljen obrok imat ćete dovojno snage da odustanete i ne jedete hranu koja nije dobra za vas.

3. Podražajna izjelica

Vidim hranu i pojedem je, to je moto izjelica ovisnih o vanjskim podražajima. Vidite prekrasan kolač u izlogu slastičarnice i kao da vas on mami da ga kupite. Jel li vam poznat taj osjećaj? Ako spadate u ovu skupinu kako ne biste pokleknuli pred bespotrebnim izazovima važno je prekinuti takve susrete na vrijeme. Važno je prekinuti komunikaciju i vezu sa hranom koja vas zove. Jednostavno nozovite prijatelja ili se upitajte je li to hrana koju želite unijeti u sebe.

4. Kritična izjelica

Ove izjelice imaju svo potrebno teoretsko znanje o pravilnoj prehrani i fitnessu. No, u praksi se tog znanja ne uspijevaju pridržavati. Često kruto postavljena pravila koja takve osobe postavljaju pred sebe u praksi jednostavno ne funkcioniraju. “Previsoko postavljena ljestvica i preveliki zahtjevi mogu biti demotivirajući za većinu ljudi”, objašanjava Lamm. On savjetuje da treba smanjiti svoja očekivanja  i opustiti se. Neka vam moto bude više dobrog, manje lošeg. Zaboravite na post, dijete i čarobne pilule.

5. Senzualna izjelica

Ovim ljubiteljima hrane ona predstavlja užitak. Za njih se užitak u hrani može mjeriti  sa seksualnim užitkom. Kako biste spriječili prejedanje Lamm ovoj skupini savjetuje da si ne uskraćuju hranu nego da samo smanje količinu. “Gledajte na količinu”, objašanjava Lamm. Prepolovite obroke, pogotovo deserte. Ne morate pojesti cijeli kolač, pojedite pola. Podjednako ćeet uživati u teksturi  i okusu. Nakon toga poslušajte želudac koji vam poručuje da više niste gladni.

6. Energična izjelica

I dok većina nas može ocijeniti kada je sita i kada je dosta unosa hrane kod ovih ljudi to nije slučaj. Oni ne znaju razaznati  kada je dosta. za ovu skupino vrijedi jednostavno pravilo jedite obroke veličine šake. I nema naknadnog dodavanja hrane.


Tekst: telegram.hr

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close