Ličko-senjska županijaZnanost

VIDEO Pogledajte kako se potres proširio do Like

ANIMACIJA

Talijanski Nacionalni institut za geofiziku i seizmologiju rekonstruirao je širenje snažnog potresa koji je jučer zabilježen kod Petrinje.


U opisu animacije objavljene na Youtubeu pišu da plava boja označava kretanje tla prema dolje dok crvena boja pokazuje kretanje tla prema gore.

Ističu da gradacija boja, s druge strane, predstavlja različite vrijednosti okomite brzine. Što je boja intenzivnija, tlo se brže kreće prema gore, odnosno prema dolje.

“Animacija prikazuje neravnomjernu raspodjelu brzine kretanja tla, odnosno točke jednako udaljene od epicentra ne podliježu istoj vrsti naprezanja. To je zbog lokalnih uvjeta (topografija, vrsta tla) koji mogu značajno utjecati na širenje seizmičkih valova”, stoji u opisu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close